1 webkamera

Online webkamera z výběhu nosorožce tuponosého

Nosorožec tuponosý (bílý) je hned po slonu druhým největším suchozemským savcem. Na délku má 3,7 – 4 m (ocásek až 70 cm) a vážit může až 2,3 tuny. Nosorožce tuponosého poznáte podle typicky široké tlamy s rovným horním pyskem. Má dva rohy, dolní roh může být dlouhý dokonce až 1 m, zatímco horní roh je spíše zakrnělý. Na hřbetech nosorožců tuponosých často sedají klubáci a volavky rusohlavé. Tito ptáci nosorožci pomáhají zbavit se obtížného hmyzu a také ho varují před nebezpečím.

Nosorožec tuponosý vyhledává rovinatou travnatou krajinu s dostatkem vody. Při přesunech k napajedlům se pohybuje po stálých vyšlapaných cestách. Za velkých veder odpočívá ve stínu a pohybuje se více v noci.

Severní poddruh je kriticky ohrožen a podle informací z roku 2008 ve volné přírodě vyhynulý. Podle pozorování z ledna roku 2010 by se však ve volné přírodě v Jižním Súdánu mohlo vyskytovat ještě několik jedinců, které potřebují zoologové získat pro rozmnožení čtyř nosorožců dodaných do Afriky ze ZOO ve Dvoře Králové. V roce 2014 uhynul jeden samec v Keni (Suni) a jeden samec v San Diegu a v roce 2015 uhynula i samice Nabiré na neléčitelnou cystu. Aktuální údaje z roku 2015 o počtu nosorožců tuponosých mluví o posledních 4 jedincích na světě.

V listopadu 2015 byla ZOO San Diego nucena utratit samici nosorožce bílého severního Nolu. Ta měla vážné zdravotní problémy, přičemž většina z nich měla původ v jejím věku; bylo jí již přes čtyřicet let. Ve volné přírodě proto zbývají již pouze tři jedinci.

Nové záznamy a zápisy

Nové komentáře

Diskuze ke kameře

Okomentujte jako první

Upozornit emailem
avatar
wpDiscuz

Pin It on Pinterest

Share This