Vyberte stránku

Klenot evropských nížin Orel královský dokumentární film

autor: | Lis 24, 2017 | Dokumenty | 0 komentářů

Orel královský – popis

Orel královský je velký dravec z čeledi jestřábovitých.
Délka těla: 70–84 cm, Délka křídla: samec až 61 cm, samice až 63 cm. Rozpětí: 175–205 cm, samice až 220 cm. Hmotnost: samec okolo 2,7 kg (maximum 3 kg), samice okolo 3,5 kg (maximum 4,5 kg).

Orel královský hnízdí na stromech a je svému okrsku věrný. Má ale více hnízd, která obsazuje střídavě a jež jsou v závislosti na velikosti stromů vysoko nebo nízko nad zemí. Dvě nebo tři mláďata se klubou po čtyřicetidenním sezení z vajec počátkem června. Po 35 dnech jsou už zcela opeřena a zhruba po 6 týdnech vylétají, zpočátku se však ke spánku ještě vracejí na hnízdo. Na rozdíl od orla skalního odchovávají orli královští často dvě, výjimečně i tři mláďata. Nechávají-li staří ptáci hnízdo bez dozoru, přikrývají často vejce nebo mláďata zelenými haluzemi. Mladí orli přepeřují teprve 6. rokem do šatu orlů dospělých.
Při rozpětí asi 1,80 m je orel královský o něco menší než orel skalní. Je hnědý, má světlou šíji a charakteristické světlé ramenní skvrny. V ocase chybí bílá.
Ve srovnání s orlem skalním má orel královský slabší drápy, které mu dovolují lovit jen menší kořist. Tu orli zabíjejí pouze na zemi. Kořistí jsou obvykle syslové, králíci a zajíci, vyskytují se i údaje o přepadení domácích hus.
V Persii dříve používali těchto orlů k lovu antilop. Ptáci mohou odnést kořist těžkou až 3 kg. Pár orlů loví často společně, přičemž jeden z partnerů kořist vyplaší a druhý ji uloví. Živí se i uhynulými zvířaty.
V Evropě hnízdí vzácně na jihu a jihovýchodě (Balkán, Ukrajina, jižní Slovensko, severní Maďarsko, Rumunsko) v lesích nebo stepích. Souvislý areál výskytu je v jižním Rusku a ve střední Asii. V severních oblastech výskytu je orel většinou přelétavý. Záleží také na věku – staří ptáci migrují méně.
V České republice se vzácně objevoval v hnízdním období již dříve, hnízdění bylo poprvé prokázáno v roce 1997 na Břeclavsku. Od té doby zde hnízdí pravidelně až tři páry. Možné je také hnízdění v Bílých Karpatech. Nárůst počtu pozorování v přilehlých okresech naznačuje možnost další kolonizace. Šest pozorování bylo zaznamenáno v širším okolí Tovačova na Přerovsku.

Severští orli královští jsou tažní ptáci, kteří se na podzim shlukují do skupin a táhnou společně často i ve společnosti jiných dravců.
Podle norem IUCN je orel královský veden jako zranitelný druh.






Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest

Share This