Vyberte stránku

Lachtan jihoafrický – dokumentární film

autor: | Dub 29, 2019 | Dokumenty | 0 komentářů

Lachtan jihoafrický – popis

Lachtan jihoafrický dosahuje délky těla 1,4-2,3 metru, hmotnost kolísá od 100 až do 360 kilogramů.
Domovinou tohoto druhu je Jižní Afrika, také severovýchodní Austrálie, Tasmánie a ostrůvky v Bassově průlivu; lachtan jihoafrický obývá pobřežní linie i otevřený oceán. Velké kolonie nalezneme na pobřeží a na skalnatých ostrůvcích. Kolonie čítají i několik tisíc jedinců, kde si samci hájí svůj harém, který čítá několik samic.
Doba páření připadá na listopad a prosinec. Samci bojují o území ještě dříve, než připlují samice. Rodí jedno mládě a samice je březí 51 týdnů. Oplodněné vajíčko se z toho asi 4 měsíce nevyvíjí. Samice mládě kojí přibližně rok. Mládě nemůže do vody, protože jeho srst nemá ochranu a utopilo by se. Toto období trvá asi dva měsíce, zdržují ve skupinách u tůněk, zatímco matky odplouvají na několik dní na moře, aby se nakrmily. Když jsou malí lachtani schopní plavat, na souš se vrací zřídka. Na rozdíl od tuleňovitých mají lachtanovití uši a rozdělenou ploutev.
Zadržují v krvi kyslík a dovedou s ním ve vodě šetřit. Dech zadrží i na půl hodiny. Plavou i v hloubce 200 m. Jejich nozdry a boltce se mohou uzavřít. Potopí-li se, tep jim klesne ze 150 na 10 za minutu. Vyznačují se velkou hravostí. Hrají si např. s kamínky, které vynášejí ze dna, pustí a znovu je chytají. Při obraně mláďat však mohou člověka v přírodě i napadnout.
Živí se především lovem mořských ryb a hlavonožců. Průměrná délka života je 15–20 let, v lidské péči až 30 let.

.

Lachtan jihoafrický – dokumentární film






Pin It on Pinterest

Share This




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)