Vyberte stránku

Orel mořský – dokumentární film

autor: Led 7, 2019Dokumenty0 komentářů

Orel mořský – popis

Orel mořský je největším evropským dravcem a zároveň největším orlem žijícím v Česku. Rozpětí křídel dosahuje až 2,4 m. Délka jeho těla dosahuje 76–92 cm. Hmotnost u samce je cca 4 kg, u samice 7 kg. Mláďata jsou barevně nevýrazná, dospělí ptáci mají žluté zobáky a bílá ocasní pera. Je obdobou orla bělohlavého , který žije v Americe a má podobný způsob života. Zima mu nevadí, rád se koupe i v ledové tříšti. Orel mořský se živí lovem a sběrem ryb. Je schopen lovit vodní ptactvo a příležitostně se přiživuje i na mršinách.
Hnízdí na okrajích zatopených území, v jezernatých a rybničnatých oblastech.
Hnízdění začíná v březnu. Hnízdo má 1,6 m v průměru a 60 cm na výšku. Každý rok však hnízdo trochu dostavuje, takže po několika letech může dosáhnout výšky i dvou metrů a hmotnosti několika set kilogramů. Samice snáší 1 – 3 bílá vejce v intervalu 1 – 5 dnů, o rozměrech 74,7 × 57,9 mm a hmotnosti 141–145 g. Mláďata se líhnou po 38 – 40 dnech. Mláďata zpočátku krmí jen samice, která jim trhá veškerou potravu, po 5–6 týdnech si s kořistí již poradí sama a předkládá jim ji i samec. Doba krmení na hnízdě je asi 70–75 dnů. I po opuštění hnízda se mláďata zprvu zdržují poblíž a rodiče je krmí ještě aspoň 1 měsíc. Pohlavně dospělá jsou v 5 – 6 letech.
Orel mořský je rozšířen v Evropě a Asii mimo tropické oblasti (palearktické rozšíření). Na severu tvoří hranici rozšíření lesotundra, na jihu hranice probíhá od Balkánského poloostrova přes Turecko k jižnímu pobřeží Kaspického moře. Jako okrajové oblasti výskytu se dají označit i některé středomořské ostrovy, Island, Kamčatka, a ostrovy podél severovýchodního pobřeží Asie. Převážně severněji žijící populace v zimě přetahují do jižnějších oblastí a vyhledávají nezamrzající vodní plochy. Někdy zalétají i mnohem dále na jih, například do oblasti Perského zálivu, severní Indie a podobně. Mladí ptáci podnikají potulky, které však mohou vést i na sever (z Balkánu do střední Evropy a pod.).
Orla mořského, který nemá v naší přírodě přirozeného nepřítele, může ohrozit jedině nezodpovědné chování lidí. Orli jsou v časných fázích hnízdění citliví k vyrušování, takže přítomnost lidí v blízkosti hnízda může vést až k jeho opuštění. Při těžbě dřeva může dojít ke zničení hnízdiště. Mnohem závažnější je ale ilegální pokládání otrávených návnad, které se u nás velmi rozšířilo v posledních letech.

Orel mořský – dokument






Pin It on Pinterest

Share This

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares