Vyberte stránku

Hnízdo káně se nachází v San Francisku. Kamera byla instalována biology v prosinci roku 2017.
V roce 2018 na hnízdě odchovali 2 mláďata.
Hnízdo káně několik nocí navštěvuje pár výrů virginských. Samička navštívila poprvé hnízdo i během dne a porvé ji na hnízdě zahlédla samička káně. Samičce se to nelíbilo a sovu se pokusila z hnízda vyhnat. Na poprvé samička výra odrazila káně, ve druhém pokusu sova spadla z hnízda a nevrátila se. Ne na dlouho, večer se výři vrátili opět do hnízda. Nejprve dorazila samička, sameček po chvilce přiletěl za ní s kořistí. Zdá se, že výři mají velký zájem o toto hnízdo. Čas nám ukáže, kdo nakonec v boji zvítězí a na hnízdě vyvede mladé.



Káně rudoocasá je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovitých. Hnízdí téměř na celém území Severní Ameriky v rozmezí od západní Aljašky a severní Kanady až po Panamu a Karibik a náleží vůbec mezi nejhojnější severoamerická káňata. Vyskytuje se v několika barevných variacích, od tmavé po jedince se smetanovobílým břichem. Hlavním znakem je tmavorezavě červený ocas, před koncem má úzký černý pruh.

Požírá zejména malé savce, ale také ptáky, plazy a vzácněji i netopýry, hady, ryby, korýše a hmyz. Složení její potravy se mění podle oblastí a ročního období, až 85 % z její potravy však obvykle zabírají hlodavci.
Je monogamní. Klade 2 – 3 vejce, Inkubace trvá 28-32 dní, mláďata jsou vzletná po 45 dnech.
Díky její zatím stále poměrně vysoké početnosti a snadnému výcviku se často využívá i v sokolnictví. Má také význam u některých původních severoamerických kmenů, kteří její pera považovaly za posvátné a využívaly je při náboženských obřadech.



Výr virginský je statný a velký pták, jeden z mnoha zástupců rodu Bubo. Obývá severní, střední i Jižní Ameriku.

Je to velice přizpůsobivý pták s velkým rozsahem rozšíření, ačkoli není v Americe tak rozšířený, jako sova pálená.
Výr virginský dosahuje 46 až 68 cm na výšku, rozpětí křídel 101 až 153 cm a hmotnosti zhruba 1400 g. Obecně jsou největší sovy nejblíže u polárních oblastí a nejmenší sovy poblíž rovníku. Samice jsou o něco větší než samci. Dospělé sovy mají velké ušní chvostky, rudohnědou tvář a bílou skvrnu na hrdle. Vrchní část těla je kropenatá, spodek těla tvoří žlutohnědé svislé vlnkování. Ušní „chvostky“ tvoří pouze pera a nijak nesouvisí se sluchovým ústrojím. Mají skvělý sluch, který jim umožňuje nalézt přesné umístění jejich kořisti.
Většinu času tráví výr virginský na stromech v jehličnatých, listnatých i ve smíšených lesích, tropických deštných lesích,
v prériích, pampách, hornatých oblastech, subarktických tundrách, pouštích, u skalnatých pobřeží a v některých městských oblastech.



Online přenos z hnízda:

Káně rudoocasá – webkamera

Videozáznamy:
Výr virginský s kořistí na hnízdě

Pár výrů na hnízdě



Káně rudoocasá v boji s výrem virginským

Samička výra se vrací do hnízda, po chvilce přilétá sameček s kořistí.

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest