Bylo zjištěno, že pár featonů žlutozobých hnízdí v umělém hnízdě na ostrově Nonsuch, téměř o měsíc dříve, než je typické! Odhaduje se, že vejce bylo položeno kolem 15. března, což by mělo znamenat, že mládě se pravděpodobně vylíhne během posledního dubnového týdne po 40-42 dnech inkubace. Brzy po objevení hnízdění instalovali Nonsuch Expeditions kameru a spustili živé vysílání. Tento projekt je spolupráce mezi Cornell Lab ornitologie a Nonsuch Expedice.
Buďte tam, když na malém ostrově uprostřed Atlantského oceánu začíná nový život!


Faeton žlutozobý na ostrově Nonsuch
V přírodní rezervaci Castle Islands hnízdí více než 600 párů , včetně asi 200 párů hnízdících na ostrově Nonsuch.

Na Nonsuchu bylo instalováno asi 70 umělých hnízd, které nahradily přírodní útesy, které byly zničeny erozí a hurikány za posledních 20 let. Jedno z těchto hnízd, podél schodiště vedoucího z přístaviště Nonsuch, má novou kameru, takže můžeme nyní sledovat málo známý hnízdní život tohoto obtížně studovaného druhu, který je obecně více agresivnější než Buřňák bermudský.

Populace na Bermudách

Bermudská populace hnízdících Faetonů čelí mnoha stejným hrozbám jako Buřňák. Hnízdní stanoviště jsou pod zvýšenou hrozbou rozbouřených vln a hurikánů, eroze pobřeží a záplav; a také z vývoje (např. budování pobřežních opěrných zdí). Vejce a mláďata ptáků hnízdících na hlavních ostrovech Bermud jsou zvláště náchylné k predaci domácích psů a koček, včetně rostoucí populace divokých koček. I na izolovaných vnějších ostrovech jsou mláďata ohrožena predací krys a vran. Holubi jsou pro ně také hrozbou, protože soutěží o hnízdní dutiny a obsazují hnízda, zatímco Featoni jsou na moři.
Intenzivní řízení s cílem zlepšit podmínky pro úspěch v chovu tropických ptáků probíhá v přírodní rezervaci Castle Harbor Islands. Aktivity zahrnují aktivní kontrolu krys a instalaci umělých hnízdních komor (iglú), které doplní zásoby hnízdišť. Monitorování hnízd ukazuje, že umělá hnízda jsou ptáky snadno přijímána a podíl mláďat, které se v nich úspěšně chovají, je vysoký. Zdá se, že toto řízení mělo pozitivní vliv na bermudskou populaci Featonů, která byla zdokumentována jako úpadek od prvních studií tohoto druhu ve 20. a 30. letech 20. století. Během každoročního průzkumu počtu a úspěšnosti chovu, který provedl úředník pro ochranu od roku 2006, se počet párů plemenných chovů v 10 studijních lokalitách stále zvyšoval na téměř všech úrovních s vyšším procentem mláďat, která úspěšně vyletěla na moře. Důvodem tohoto zvýšení je lepší kontrola zavedených konkurentů a dravců, jako jsou vrány, krysy a holubi. Kromě toho velké množství umělých hnízd, které byly instalovány v mnoha oblastech, poskytlo řadu dalších hnízdních míst a zdá se, že mají podstatně vyšší úspěšnost v chovu než přirozená hnízda.


Faetoni jsou relativně velcí ptáci; mohou měřit 76 – 82 cm (včetně 33–45 cm ocasních per), s rozpětím křídel 90 cm až 1 m. Peří je čistě bílé, s diagonálními černými pruhy přes každé křídlo. Tyto pruhy tvoří tvar V, když je létající pták prohlížen shora. Špičky křídel jsou také černé a u oka je černý pruh. Výrazný ocas se skládá ze dvou extrémně dlouhých per obklopen krátkým peřím. Dlouhý ostrý, špičatý zobák je u mladých ptáků žlutý a mění se na oranžovou. Nohy jsou tmavé.
Faeton žlutozobý tráví 80% svého života na oceánu a na pevninu se vrací pouze k chovu. Jedno jediné vejce snáší většinou koncem dubna a začátkem května. Vajíčko je pak inkubováno oběma rodiči po dobu 40 – 42 dnů. Rodiče se v průběhu léta vracejí do hnízda s chobotnicí a drobnými rybami pro rostoucí kuřátko. Mláďata vylétají z hnízda koncem srpna, začátkem září, když je rodiče přestanou krmit. Mezi hlavní potravu faetonů patří oceánské ryby, chobotnice, olihně.
Faeton žlutozobý je chráněn zákonem podle zákona o ochraně ptáků z roku 1975 a zákona o chráněných druzích z roku 2003. Tato ochrana se vztahuje na samotné ptáky, jejich vejce a jejich hnízdiště.



Online přenos:

Faeton žlutozobý – webkamera Nonsuch

Videozáznamy:
Dostáváme skvělý výhled na dlouhý bílý ocas tohoto krásného ptáka, který mění polohu při inkubaci vajíčka.




Inkubace vajíčka

Pohled zblízka



Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares