Mýval severní, lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa (invazní druh), například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky své přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce.
S velikostí 41 – 72 cm a hmotností mezi 3,6 – 9 kg je mýval největším zástupcem čeledi medvídkovití. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas.
Mýval severní žije v lesích poblíž vod. Je aktivní v noci, den tráví v dutinách stromů a skal. Výborně šplhá, dobře plave. Často žijí v blízkosti lidských sídel. Za potravou se mývalové poměrně často pouštějí do vody, loví ryby, sladkovodní korýše, žáby a vodní želvy – chutnají jim i želví vajíčka zahrabaná v bahně, na zemi mohou nalézt velké množství hmyzu, larev, dešťovek a ptačích hnízd s vajíčky nebo mláďaty, na stromech pak nacházejí ořechy, bobule a jiné ovoce.



Říje probíhá převážně v zimních měsících. Po 65 dnech březosti samice rodí 2 – 5 mláďat. Samci jsou polygamní, což znamená, že se páří postupně s několika samicemi, samice jsou monogamní a páří se vždy jen s jedním partnerem. Mláďata se rodí slepá, oči otevírají po 3 týdnech,
sají 7 týdnů a osamostatňují se po půl roce života. V přírodě se mýval severní dožívá 17 let.


Videozáznamy:

Dva mývalové u krmítka

Mlsný mýval při jídle uklouzne do křoví




Mýval loví malé rybičky v nádržce

Mýval u krmítka




Dva mývalové bojují u krmítka o jídlo

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares