Sup hnědý žije převážně v horách, nikde není hojný a v Evropě je takřka vyhuben.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Sup hnědý obývá nížinná a horská pásma lesů, aridních stepí a savan do nadmořské výšky 1300 m v Evropě (Pyrenejský poloostrov) a 4500 metrů v oblasti střední Asie. Zalétá i do střední Evropy. Jedná se částečně o tažného dravce, který zimuje v Africe.
Sup hnědý hnízdí na stromech. Každoročně hnízdo přistavuje, takže může dosáhnout v průměru 2 metry a výšky jednoho metru.
Sup hnědý nehnízdí každoročně. Počíná hnízdit v březnu, na vejci sedí oba rodiče asi 55 dnů, jediné mládě se tedy vyklube počátkem května. Supi sedí ne vejci tak vytrvale, že je možno zahnat je z hnízda jen hrubým násilím. Rodiče napájejí mládě z volete. Mladý pták opouští hnízdo v srpnu.
Supi vytváří dlouhodobé páry.
Sup hnědý je největší evropský dravec, který dorůstá délky těla 115 cm, v rozpětí křídel až 285 cm a hmotnosti 12 kg.

4.května se vylíhlo mládě,15 června proběhlo kroužkování.
Z důvodů bezpečnosti se mládě kroužkovalo na zemi.

Videozáznamy:

Horolezec společenství AAFF v Madridu leze do hnízda a odebírá mládě ke kroužkování.Kroužkování a odběr vzorků prováděl biolog z organizace SEO / BirdLife.

Odebírání vzorků na testy DNA

Návrat mláděte po kroužkování a odebrání vzorků zpět do hnízda.

Samička se vrací po kroužkování zpět k mláděti do hnízda.

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares