Orel skalní je obyvatelem hornatých oblastí, polopouští, luk nebo polí. Je částečně tažný,
v Česku jej můžeme vzácně spatřit od ledna do května, kdy odlétá na svá hnízdiště.
Zde se zdržuje až do září a k nám se znovu vrací v říjnu. Patří k agresivnějším druhům.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Orel skalní je vysoký 75-90 cm a váží 3-6kg. Rozpětí křídel dosahuje až 2-2,2m. Orel tráví většinu dne plachtěním nad krajinou a tak jsou jeho křídla dlouhá s dobře vyvinutými ručními letkami,
které mu pomáhají při manévrování. Pro orla je také typický jeho velký silný a hákovitý zobák,
který používá k trhání potravy. Má i výborný zrak a velmi dlouhé a ostré drápy, kterými může kořist
bez problémů ulovit a usmrtit.
Dospělí ptáci jsou tmavohnědí, se světlejším týlem. Mladí ptáci mají bílý ocas, jen zakončení
je zbarvené do hněda. S věkem ocas tmavne. Zhruba v pěti letech jsou vybarveni jako dospělci.
Nijak zvlášť se hlasově neprojevuje, při letu občas vydává jemné hvízdání.
Při hledání potravy se orel skalní vznáší ve velké výšce a bedlivě prohlíží terén pod sebou.
Má velice dobrý zrak a svou kořist může spatřit i na velkou vzdálenost.
Když se tak stane, začne se pomalu snášet dolů a svou nic netušící oběť uchopí do silných spárů
a většinou vynese na vyvýšené místo. Silným zobákem ji poté rozporcuje a natrhá na menší kousky, které konzumuje. Velice často loví v párech, přičemž využívá vzájemné spolupráce.
Jeho potravou se nejčastěji stávají svišti, zajíci, myši, lasice, lišky, mladí jeleni, občas i malí až středně velcí ptáci.
Během zimního období, kdy je nedostatek potravy, se často přiživuje i mršinami.
Hnízdní období trvá od června do září (často se ale mění podle lokalit). Samice klade dvě bílá vejce, na kterých sedí zhruba 45 dnů. Mláďata jsou čistě bílá, postupně jim přibývá černé skvrnění a létat a vyhledávat potravu začínají až po 50 dnech života. Ve většině případů přežije jen jedno, starší a silnější mládě, které nepustí mladší k potravě nebo jej dokonce vystrčí z hnízda ven. Úmrtnost mláďat je nejvyšší týden po narození a prvního měsíce života se dožije jen poměrně malé množství. V přírodě se může orel skalní dožít i více než 26 let.

Kamera na hnízdo orla skalního byla instalována v roce 2008.
Na bažinatém ostrově je dobrý mobilní internet 4G. Poté byl zakoupen potřebný hardware. Autonomní elektrárenské zařízení – solární panely, baterie,kabely, kamery, routery a další zařízení bylo dodáno několik kilometrů přes bažinu.

V roce 2017 na hnízdě nikdo nezahnízdil.
Pořadatelé
Dr.biol. Uģis Bergmanis a Lotyšské státní lesy

Videozáznamy:

Orel skalní přilétá na hnízdo

Orel odpočívá v hnízdě,po chvíli odlétá

Následující den opět orel přilétá na hnízdo

Odpočinek v leže

Orlík odlétá z hnízda

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest