Vyberte stránku

Důležitost národního parku Normanské ostrovy pro zachování volně žijících živočichů je doložena jeho vztahem k pelikánu hnědému v Kalifornii. Tento mořský pták byl klasifikován jako federálně ohrožený v roce 1970 a jako ohrožený státem Kalifornie v roce 1971, ale v roce 2009 byl vyřazen jako federálně uvedený druh. Jediné hnízdní kolonie kalifornských hnědých pelikánů v západních Spojených státech jsou v národním parku Channel Islands, na ostrovech Západní Anacapa a Santa Barbara. Zachování tohoto zásadního stanoviště spolu s monitorováním tohoto druhu je rozhodující pro trvalé zdraví populace pelikána hnědého v Kalifornii.

Fakta

Rozsah chovu je od Normanských ostrovů na jih až do centrálního Mexika. Jediné hnízdní kolonie kalifornských hnědých pelikánů v západních Spojených státech jsou na Západní Anacapě a na ostrovech Santa Barbara. Chovatelská oblast se nerozkládá na severu do kanadského Vancouveru. Hnědí pelikáni staví velké hnízdní struktury na zemi, na stromech nebo na vegetaci. Hnízdní sezóna může trvat od ledna do října. Hnědí pelikáni obvykle kladou tři vejce a dospělí sdílejí inkubační povinnosti. Jako jediný pelikán se za svou potravou také vrhá střemhlav do vody z výšky 18 m i více.
Hnědí pelikáni mohou žít až do 40 let.
Krční vak pelikána může pojmout více než 7,5 litru vody

Vzhled

Hnědí pelikáni váží asi 3,6 kg a měří něco přes 1,2 metru na délku, s rozpětím křídla přes 2 metry. 6 poddruhů hnědého pelikána má podobný vzhled s malými rozdíly, zejména v chovném peří. Pohlaví vypadají podobně, i když samci jsou o něco větší. Hnědí pelikáni mají krátké tmavé nohy, dlouhé široké křídla, velké těžké celohnědé tělo a obrovský zobák. Díky popruhu mezi všemi čtyřmi prsty je hnědý pelikán svízelným chodcem, ale silným plavcem. V základním peří mají dospělí bílý krk a břicho, bledě žlutou hlavu s týlním hřebenem, hnědé tělo, hnědé oči, hrdelní vak, který je načervenale oranžový a konec zobáku má žlutou špičku. S blížícím se obdobím rozmnožování se distální konec zobáku zbarví do červena, konec hrdlového pouzdra blízko trupu se rozzáří na makově-červenou, duhovka se změní z nažloutle bílé na světle modrou a bílý pruh stéká po straně hrdelního vaku, zatímco zbytek krku zůstává tmavě hnědý. Během začátku inkubace začnou barvy blednout a žluté peří na hlavě se nahradí bílým peřím.

Rozsah

Kalifornský hnědý pelikán je stálým obyvatelem pobřežního mořského prostředí na tichomořském pobřeží a rozsah sahá od Britské Kolumbie, Kanady, jižně po Nayarit v Mexiku. Velká část populace pelikánů hnědého v Kalifornii (odhaduje se na asi 90%) hnízda v Mexiku. Jediné dlouhodobé rozmnožovací kolonie pelikánů hnědých v Kalifornii ve Spojených státech jsou na ostrovech Anacapa a Santa Barbara. Normanské ostrovy také poskytují hnízdiště pro ptáky, přičemž hlavní hnízdní oblasti se vyskytují na pobřežních skalách ostrova Santa Cruz a poblíž majáku na východním ostrově Anacapa.

Místo výskytu

Kalifornští hnědí pelikáni jsou vodní ptáci a obvykle se vyskytují na skalnatých, písečných nebo vegetovaných pobřežních ostrovech, plážích, otevřeném moři (pro krmení), přístavech, ústí řek a vlnolamech. Hnízdní kolonie jsou zřízeny na ostrovech bez savců a dravců. V jižní Kalifornii obvykle staví hnízdo na zemi nebo na nativních keřích, ale také příležitostně ve stromech. Na ostrově Anacapa a na ostrově Santa Barbara hnědí pelikáni obvykle hnízdí na nepřístupných svazích, kaňonech a vysokých útesech a hranách.

Krmení

Hnědý pelikán je jediný pelikán, který je skvělým potápěčem. Jsou schopni se potápět z výšky až 30 metrů. Čím hlouběji je jídlo, tím vyšší skok. Když vidí potenciální jídlo, začne se naklánět dolů, křídla se tvarují do V a ponoří se. Když se zobák dotkne hladiny vody, pelikán zatlačí své nohy a křídla zpět a vytvoří o něco větší sílu, pod vodou se zobák otevře a váček se natáhne dokořán, což umožní pelikánovi nabrat ryby. Pelikáni zasáhli vodu takovou silou, že dokonce omráčili ryby 1,8 metru pod hladinou. Vzduchové vaky v celém těle ptáka pomáhají zmírnit šok z ponoru. Jejich vak, připojený k dolní čelisti, když je plný, pojme až 11 litrů vody a ryb, je to největší vak jakéhokoli ptáka na světě. Pelikán se vynoří na hladinu, nakloní hlavu dopředu, aby voda vytékala ven a přitom udržovala ryby. Pak hodí hlavou dozadu, aby nejprve umístili rybí hlavu a spolkli jí.
Kalifornský hnědý pelikán zůstává blízko pobřeží a loví své jídlo obvykle do 8 kilometrů od země. V případě potřeby může občas cestovat 48 až 65 kilometrů. Dalším způsobem, jak se živí je, že sedí na hladině vody a hledají jídlo. Prohledávají oceán hledají odrazy stříbrných šupin sardinek, jako jejich zdroj potravy neboť jsou masožravci a milují sardinky. (Engraulis mordax). Ve skutečnosti se odhaduje, že kalifornští hnědí pelikáni u jižního pobřeží Kalifornie ročně jedí asi jedno procento z celkové biomasy sardele. Během jejich rozmnožovací sezóny tvoří 90% kalifornské stravy hnědého pelikána severní sardinky. Obecně se živí touto severní sardinkou, pacifickou sardinkou a pacifickou makrelou.

Reprodukce

Pelikáni hnízdí v hnízdících koloniích na ostrovech bez predátorů savců a trvalého lidského bydlení. V jižní kalifornii obvykle staví hnízdo na zemi nebo na nativních keřích, ale také příležitostně ve stromech. Na ostrově Anacapa a na ostrově Santa Barbara hnědí pelikáni obvykle hnízdí na nepřístupných svazích, kaňonech a vysokých útesech a hranách.
Hnízdní období se historicky začalo v březnu a prodlužovalo se do pozdního léta nebo začátku podzimu, ale v posledních letech často překonalo 11 měsíců. Normální velikost spojky jsou tři vejce. Vrchol snůšky vajec je obvykle březen nebo duben; vejce jsou však často kladena do června. Inkubace začíná po položení prvního vejce a samice i samci sdílejí inkubační povinnosti.
Úspěch chovu pelikánů je do značné míry dán dostupností jejich primárních kořistí, severní sardinky (Engraulis mordax) a pacifické sardinky (Sagax sarinops), které během období rozmnožování zahrnují téměř celou jejich stravu. K opuštění hnízd může dojít v letech rychlého snižování dostupnosti potravin.
Kuřata jsou holá a bezmocná a jsou zcela závislá na rodičovské péči a ochraně během prvních tří až čtyř týdnů po vylíhnutí. Oba rodiče krmí mladé, dokud se neopeří. V populaci Kalifornie se kuřata obvykle opeří asi v 13 týdnu. Vysoké procento úmrtnosti je způsobeno neúspěšnými pokusy mladých pelikánů o krmení.

Migrace

Po chovu se hejna pohybují na sever podél obou pobřeží. V Tichomoří migrují do Britské Kolumbie. Na začátku zimy se vracejí na jih do teplejších vod na obou pobřežích. Malé množství nezralých ptáků putuje v létě do vnitrozemí, zejména na jihozápadě.

Stav ochrany

V 60. a 70. letech 20. století byly kolonie kalifornských hnědých pelikánů vyhubeny. V roce 1970 bylo na ostrově West Anacapa provedeno 552 pokusů o hnízdění a přežilo pouze jedno mládě. Vědci označili jako příčinu úhynu pesticid DDT tekoucí z pevninských kanalizací do moře. Když pelikáni jedli kontaminované ryby, DDT narušilo jejich reprodukční systémy. DDT změnil metabolismus vápníku u ptáků, což vedlo ke ztenčení skořápky vajec. Vaječné skořápky byly tak tenké, že se rozbily pod váhou rodičů, což mělo za následek reprodukční selhání.
Federální vláda uvedla pelikána hnědého jako ohrožený druh v roce 1970, stav Kalifornie jej uvedl jako ohrožený v roce 1971 a DDT byl nakonec zakázán v roce 1972. Boj o záchranu těchto ptáků vedl k pozoruhodnému uzdravení. Chovné populace parku se od roku 1980 neustále zvyšují a tato subpopulace je nyní považována za poměrně stabilní. Na ostrově Anacapa v letech 1969-1984 byla průměrná velikost kolonie 900 pokusů o hnízdění ročně. V polovině 80. let bylo pozorováno výrazné zvýšení produktivity i pokusů o hnízdění a kolonie Anacapa produkovala v letech 1985–2006 průměrně 4 600 hnízd ročně.
Pelikáni nehnízdali na ostrově Santa Barbara až do roku 1980; k prvnímu významnému hnízdění došlo v roce 1985. Od roku 1985 do roku 2001 kolonie produkovala průměrně 770 hnízd ročně. Od roku 2000 se začali pelikáni pohybovat svou hnízdní oblastí na ostrově.
Dnes je populace pelikánů na ostrově West Anacapa v průměru asi 4 600 hnízdních párů ročně a na ostrově Santa Barbara je průměrně 1 500 hnízdních párů.

Hnízdící ptáci jsou velmi citliví na lidské rušení. Pelikáni jsou ovlivňováni rybolovem, včetně přítomnosti plavidel, hluku a světel, poblíž hnízdiště a chovných oblastí. Je známo, že zvýšené hladiny světla mění chování pelikánů, což vede k opuštění hnízda a ke zvýšení úmrtnosti vajíček a kuřat. V roce 1999 pravděpodobně velké aktivity lovu chobotnic ve vodách parku pravděpodobně ovlivnily hnízdící pelikány – byla zaznamenána vyšší než průměrná míra opuštění hnízda a úmrtnost kuřat, kterou nelze vysvětlit jinými faktory prostředí.
Na ostrov West Anacapa nemá přístup žádný návštěvník. Uzavření bez vstupu od 1. ledna do 31. října také udržuje lodě v pobřežních vodách, aby chránila mláďata v blízkosti hnízdní kolonie, a poskytuje nárazníkovou zónu pro hnízdící pelikány. Na ostrově Santa Barbara je hnízdiště pelikánů uzavřeno pro návštěvníky a stezky jsou uzavřeny, když hnízdí ptáci.
V roce 2009 byl hnědý pelikán kvůli zotavení odstraněn ze Federálního seznamu ohrožených zvířat. Tato akce byla založena na přezkumu nejlepších dostupných vědeckých a obchodních údajů, které naznačují, že druhu již nehrozí vyhynutí, nebo je pravděpodobné, že se tak stane v dohledné budoucnosti. Hnědý pelikán zůstává chráněn podle zákona o migraci ptáků.

Zdroj: https://www.nps.gov/chis/learn/nature/brown-pelican.htm
Národní park Normandských ostrovů

Obrázky pixabay

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares