Tato kamera sleduje napajedlo Gowrie na Djuma Game Reserve v Sabi Sand Wildtuin v Jižní Africe. Ve skutečnosti se jedná o nejstarší vodní napajedlo v Africe a ve světě. Z tohoto místa se vysílá živý přenos od roku 1998. S trochou štěstí uvidíte velké kočky, které se přijdou napít, dokonce i lov poblíž napajedla. Můžete také očekávat, že uvidíte spoustu impal, slony, buvoly, nyaly a mnoho dalších druhů savců, ptáků a plazů.
U napajedla se nyní zdržuje samec levharta, který odpočívá poblíž v koruně velkého stromu. Strom je pro něho útočištěm, rozhlednou a spíží. Napajedlo se stalo jeho lovištěm, má zde dostatek potravy, většinou loví antilopy, které se sem chodí napít. Na kořist číhá ukrytý v trávě, nebo přímo u napajedla, na svou oběť se vrhne a prokousne jí hrdlo. Svou kořist si odnáší
do stromu, kde je ukrytý před jinými predátory.



Levhart africký je poddruh levharta skvrnitého. Žije ve velké části afrického kontinentu téměř výhradně jižně od Sahary. Velikost a zbarvení je značně proměnlivé, záleží na místě výskytu. Hmotnost dospělých jedinců se pohybuje od 17 kg po více než 90 kg.
Jako jedna z mála velkých kočkovitých šelem se zdržuje často v korunách stromů, kam si vynáší kořist a ukrývá si ji zde před dalšími predátory, například lvy a hyenami. Má velkou sílu a stavbu těla uzpůsobenou ke šplhání, a tak je schopen vytáhnout na strom zvíře podstatně těžší,
než je on sám. Jeho kořistí se může stát široká škála živočichů, především antilopy, gazely, divoké ovce, kozy a prasata, regionální druhy turů a jelenů, primáti, malé šelmy, ptáci a v nouzi i menší živočichové jako hlodavci, plazi a hmyz. Na vyhlédnutou oběť útočí ze zálohy, před finálním výpadem se snaží dostat na co nejkratší vzdálenost. K přiblížení využívá křoviny, podrost a skály, občas si na kořist počíhá i na stromě. Málokdy prchající oběť pronásleduje na delší vzdálenost než několik desítek metrů. Krátkodobě je schopen běžet rychlostí okolo 60 km/h.



Levhart skvrnitý se vyvinul s největší pravděpodobností v Africe, tudíž levhart africký je základním poddruhem, z něhož ostatní poddruhy derivovaly. Levhart africký představuje pestrou subspecii, jejíž lokální formy a rasy dosahují různých velikostí a jejichž srst může mít velmi světlou podkladovou barvu či naopak tmavou s hustě rozmístěnými skvrnami. Levharti afričtí se rozmnožují celoročně. Samice během říje láká partnery svým pachem a chováním.
Páření je krátké a časté a pár spolu zůstává 1 až 4 dny. Doba březosti trvá asi 96 dnů.
Mláďata se rodí slepá a jejich nejčastější počet jsou dvě. Období prvního roku je krizové
a nepřežije ho v průměru 50 % mláďat. Matka se o ně stará do věku 1 až 1,5 roku. Poté ještě žijí nějakou dobu v její blízkosti a následně odcházejí hledat si vlastní teritorium.



Videozáznamy:

Levhart loví antilopu

Samec levharta číhá na kořist

Levhart na stromě s kořistí




Levhart se přišel napít

Levhart odpočívá u napajedla a číhá na kořist. Vyplaší ho auto s turisty

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest