Národní park Grasslands je jedním z mála zbývajících přírodních rezervací v severní Americe,
kde můžete pozorovat stáda pasoucích se bizonů, je domovem kanadských kolonií psounů prériových. Dále na pláních lze spatřit kojoty, jezevce, lišky, jeleny a různé dravé ptáky.



Sýček králičí je široce rozšířená sova z čeledi puštíkovitých. Sýček je 19-28 cm vysoký, rozpětí křídel dosahuje 50-61 cm, hmotnost 140-240 g.

Obývá otevřené suché krajiny s nízkou vegetací, nejčastěji pastviny, zemědělskou krajinu
a polopouště na velkém území Severní a Jižní Ameriky. Jedinci ze Severní Ameriky jsou přitom tažní se zimovišti ve Střední Americe, jedinci z populací jihoamerických však na svých hnízdištích setrvávají po celý rok.
Sýček králičí je na rozdíl od ostatních puštíkovitých aktivní také ve dne a zdržuje se převážně
na zemi. Živí se hmyzem a malými hlodavci na svou kořist číhá na vyvýšeném místě na spadlém kmeni nebo kamenu. Sýček dokáže přítomnost kořisti i aktivně ovlivňovat. Umí hromadit trus
a různé zbytky potravin na jednom místě. To pak přiláká hmyz, malé hlodavce, ptáky a plazy, které pak uloví.
Je obvykle monogamní a hnízdí v norách. V Severní Americe začíná hnízdit během konce března
a v dubnu, kdy samice do hnízda klade 4-12 (průměrně 9) vajec, na kterých sedí sama po dobu 3-4 týdnů. Během období, kdy samice provádí inkubaci, ji samec do hnízda nosí potravu.
Po čtyřech týdnech jsou již mláďata schopna létat na krátkou vzdálenost a začínají opouštět hnízdní noru. Rodiče je však přestávají zcela krmit až po 1-3 měsících.
Zdroj Wikipedie
Svým hlasovým projevem dokáží napodobit chřestýše, což používají jako obrannou taktiku proti potenciálním predátorům.



Videozáznamy:

Sýček na pláni na konci videa Bizon

Dva sýčci




Mladý sýček zblízka

Sýčci a psouni

.

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest