Vyberte stránku

Čtvrtým rokem vysílá společnost DOC online přenos 24/7 z hnízda v kolonii nedaleko města Dunedin na Novém Zélandu. Jedná se o jedinou chovnou kolonii albatrosů na jižní polokouli, kde je vidět severní královský albatros v přirozeném prostředí.
Samička snesla vajíčko 6. listopadu 2018 a od té doby rodiče ( LGK a LGL) se střídali na hnízdě v inkubaci. Mládě se vylíhlo 23. ledna 2019. Nyní se budou rodiče střídat na hnízdě v krmení mláděte v příštích pěti nebo šesti týdnech. Potom nechají mládě nehlídané, kromě krmení, dokud se na jaře neopeří. Pohlaví mláděte v této fázi není známo. Mládě albatrosa stráví dalších osm měsíců poblíž hnízda, než se vydá na moře.


Severní královský albatros hnízdí na Taiaroa Head již více než 80 let. Malá populace ptáků cestuje až 190 000 km ročně, než se vrátí na Dunedin. Je to nebezpečný svět – ptáci čelí různým hrozbám jakmile opustí relativní bezpečnost kolonie. Globální hrozby pro naše mořské prostředí, včetně rostoucího dopadu změny klimatu na teploty oceánu a krmení, stejně jako zvyšující se dopady znečištění plastu v moři, jsou jen některé z mnoha výzev, kterým tyto ptáci čelí. „Je smutné vidět vliv lidského chování na ptáky tak blízko domova, ale je to realita toho, s čím se tyto ptáci potýkají , jakmile opustí svatyni Taiaroa Head, „říká Toki.
Dosáhlo se rekordních 51 vajec, a přestože ne všechny jsou životaschopné, tým je nadějný, že mnoho z nich se v této sezoně úspěšně vylíhne.
Kolonie Albatrosů se rozrostla z jednoho jediného chovného páru v roce 1937 na přibližně 65 párů v roce 2017.
V dřívějších dobách mohli zemřít vyčerpáním z horka.Nyní je vybudováno hasící zařízení, které v horkých dnech stříká vodu přes hnízda a ochlazuje ptáky.
Horké podmínky během líhnutí je velkým problémem. Líhnutí mláďat albatrosa může trvat 6 dní než se vyklube z vajíčka. Mouchy mohou naklást do prasklého vajíčka vejce během tohoto období což způsobí úhyn mláděte. Zaměstnanci proto potírají okolí hnízda mátovou esencí, která mouchy odradí.


Severní královský albatros je jedním z největších mořských ptáků na světě, s rozpětím křídel až tři metry. Jeden z nejdéle žijících ptáků na světě, který se pravidelně dožívá 40 let. Albatros královský tráví většinu času na moři, na pevninu se vrací pouze v období páření a chovu mláďat. Začínají s chovem ve věku asi 6-10let,každá dvojice má mládě jednou za dva roky.
Délka těla severních královských albatrosů je přibližně 1,2 metru, hmotnost 6-8 kilogramů.



Online přenos z hnízda:

Albatros královský webkamera z hnízdění

Videozáznamy:
Návštěvník u kamery – záběry zblízka

Kontrola vajíčka, začíná se klubat mládě




Pracovník odebírá vajíčko, které bude umístěno do inkubátoru, samičce vkládá do hnízda podkladek

Kontrola líhnoucího se vajíčka




Sameček přiletěl vystřídat samičku v inkubaci

Pracovník váží vylíhnuté mládě




Odpolední vážení

Kontrola denního mláděte

Pin It on Pinterest




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)