Původem je jelenec běloocasý ze Severní a Jižní Ameriky a uměle byl vysazen na několika místech Evropy. V České republice žije asi 200 zvířat v oblasti Brd a Podkrkonoší.
Stálá větší populace je známa pouze ve Finsku.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Jelenec běloocasý se zdržuje v lesnaté krajině s vlhčími loukami, kde od jara do podzimu hledá potravu. V zimě se drží uvnitř lesů, kde okusuje pupeny a větve stromů a keřů, kořeny i lesní plody. Samice tvoří rodinné tlupy s mláďaty, dospělí samci jsou teritoriální a žijí sami nebo ve dvojicích.
Na přelomu listopadu a prosince vyhledají samice. V lese jsou slyšet na dálku díky hrdelním vrzavým zvukům, které vydávají. Samice rodí koncem května jedno i více mláďat, ke kterým
se vrací na kojení. Mladí jelenci se osamostatňují později než ostatní jelenovití, v rodném stádě
se drží 2 roky.

Videozáznamy:

Laň si pochutnává na minerální soli

7 jelenců u krmelce

Laně a koloušci na pasece

Jelenci,koloušci a laně společně na pastvině

7 mývalů si pochutnává na večeři

Krásní koloušci a Laně

Čtyři jelenci si pochutnávají na kukuřici

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares