Vyberte stránku

Rehek domácí – webkamera

autor: | Čvn 12, 2018 | Ptáci, Živé kamery z přírody | 11 komentáře(ů)

Rehek domácí – popis

Kamera 1 Rehek domácí – Španělsko
Kamera 2 Rehek zahradní – Francie

Rehek domácí je malý tažný pták z řádu pěvců. Lidově bývá nazýván kominíček nebo čermáček.
Rehek domácí je o něco menší než vrabec domácí, na délku měří 14–15 cm, v rozpětí křídel 23–26 cm a váží 15–19 g. Od jiných drobných pěvců je dobře odlišitelný díky svému výrazně zářivě oranžovému ocasu, kterým neustále kmitá. Sameček má sytě černé, místy popelavé zabarvení a bílou skvrnu na křídle. Samička je oproti samci méně nápadná, temně šedá. Mláďata mají zpočátku tmavě šedé prachové peří, později jsou tmavohnědá.
Rehek domácí hnízdí v celé Evropě a na velkém území Asie. Je převážně tažný, na zimu se stahuje do jižní a západní Evropy a Afriky, odkud se do střední Evropy navrací na přelomu března a dubna. Jeho původním prostředím jsou skalnaté oblasti a kamenolomy, dnes se však ve velkém počtu vyskytuje také ve městech a na vesnicích, méně početně i v řídkých lesích. V České republice se zdržuje až do listopadu, velmi vzácně zde setrvává po celý rok. Stále je poměrně hojný, na území ČR každoročně hnízdí v počtu 200 000 – 400 000 párů.
Mimo období hnízdění se vyskytuje samostatně. Jeho potravu tvoří nejrůznější hmyz, pavouci a bobule.

Rehek si staví hnízdo v dutině budovy nebo skály z kořínků, stébel, mechu a listí, vystýlá jej peřím a chlupy. Samička snáší pět až deset světlých vajíček, na kterých sedí přibližně 14 dní. Po vylíhnutí rodiče mláďata krmí drobným hmyzem. Po 12 až 14 dnech mláďata hnízdo opouští a pár si krátce poté staví nový příbytek pro novou snůšku.

Rehek domácí








Pin It on Pinterest

Share This




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)