Orel křiklavý hnízdí od východního Německa až po Bělorusko, jihovýchodním směrem přes Slovensko, Balkán až do Arménie. V celém areálu jsou populace tažné,většina ptáků zimuje
ve východoafrických savanách jižně od rovníku. Celosvětová populace čítá asi 20000 párů.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

V ČR ještě začátkem minulého století hnízdil pravidelně, i když už poměrně vzácně. V dalších letech sice bylo hnízdění doloženo, i když jen v některých letech. Od 90.let minulého století,
kdy u nás hnízdívalo až do pěti párů ročně hnízdění doloženo nebylo. Hlavními hnízdními oblastmi vždy byly jižní Čechy a Morava.
Mláďata hnízdo opouštějí ve věku 8 týdnů a pohlavní dospělosti dosahují pravděpodobně
po 4. roce života.Velmi často se stává, že silnější mládě zabije to slabší a je následně odchováno samo.
Po kroužkování mladý orel dostal jméno.Bylo mu vybráno jméno Fridis.
Mladý orel se nyní učí hřadovat,začal poskakovat po větvích hnízdícího stromu ,procvičuje křídla pro svůj první let.

Videozáznamy z hnízda:

Fridis procvičuje křídla

Samička Betina přináší zelenou větvičku

Betina donáší žábu pro Fridise

Mladý Fridis jí žábu

Betina přináší potravu,Fridis si jí vezme a brání si jí

Fridis spolkne celou myš

Snídaně pro Fridise

Betina přináší žábu,krásný pohled na samičku

Fridis a jeho vysoké skoky na hnízdě

Velká žába pro Fridise

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest