Panda červená,je šelma rozšířená v jižní Asii. Jde o jediného žijícího zástupce čeledi Ailuridae příbuzné lasicovitým, medvídkovitým a skunkovitým šelmám.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Délka těla pandy červené je 50 až 60 cm, délka ocasu 30 až 50 cm a dosahuje hmotnosti okolo 3 až 4,5 kg. Dožívá se až 14 let. Má dlouhou, hustou srst, svrchu krásně rudohnědou nebo kaštanovou, naspodu těla a na končetinách leskle černou jen okraje uší, čenich a skvrny nad ušima jsou bělavé. Velmi kulatá hlava upomíná na kočku. V obličejové části je žlutobílá s hnědými obličejovými tvářemi a skvrnami pod očima (,,slzy“). Celkový vzhled pand doplňuje ještě dlouhý huňatý a široký ocas, který je na červeném podkladě tmavě kroužkován. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu a skrývá i pachové žlázy. Panda červená připomíná menší postavou na krátkých nohách a dlouhým ocasem spíše mývala než medvěda.
Jejím domovem jsou horské lesy v podhůří Himaláje v jižní Číně a Myanmaru. Panda červená je jedním z nejvýše žijících zvířat, protože se běžně vyskytuje v nadmořských výškách od 2000 m n. m.
Pandy nevytvářejí stálé páry, jsou to noční samotáři, ale vyhledávají se jen v době rozmnožování, a to podle pachu. Své teritorium si vyznačují trusem a dorozumívají se kvičením. Spáření se odehrává na zemi a pár se po něm okamžitě rozchází. Samice dokáže odložit porod mláďat až do vhodné situace třeba i o týden, možná i víc. Po 114 až 145 dnech březosti se samici rodí 1 až 2, výjimečně až 4 mláďata
Panda červená má trávicí systém přizpůsobený k přijímání masité potravy, ale mezi její hlavní zdroje energie patří bambusové výhonky.
Když není po ruce bambus, nepohrdne ani ovocem, plody, kořínky, žaludy, různými druhy trav a lišejníků, a masitou stravu doplňuje mladými ptáky, vejci, malými hlodavci, obratlovci (myši, ještěrky) a larvami hmyzu. V zajetí pandy červené nepohrdnou ani masem.
Panda červená je převážně noční savec a ve dne spí stočená na větvi s ocasem přetaženým přes obličej nebo s hlavou zabořenou pod hrudí. Výborně šplhá a často ji lze zastihnout na stromech, na zemi se zdržuje méně.
Druh je ohrožen v důsledku ztráty teritoria, protože lidé v Číně stále rozšiřují své území – asi 10.000 pand zemře v důsledku odlesňování. Dále jsou často zabíjeny pro kožešinu. Pandy nemají žádnou přirozenou obranu proti dravcům, proto se stávají jejich častou kořistí.
Podle klasifikace IUCN patří panda červená mezi ohrožené druhy, kterým při nezměněných podmínkách hrozí vysoké riziko vyhynutí
Tento popis byl převzat z Wikipedie.

Zoologická zahrada Trevor byla založena v roce 1936 na Millbrook School, coeducational nezávislá střední škola v Millbrook, ve státě New York. Její zakladatel byl biolog Frank Trevor.
Zoo Trevor, člen AZA od roku 1989, je jedinou zoo na světě, která se nachází na střední škole. Asi 90 členů studentské organizace pečuje o zvířata denně – více než 180 zvířat z 80 druhů, z nichž devět je ohroženo. Je to jedinečná životní laboratoř, která poskytuje neuvěřitelnou zodpovědnost a odměňuje studentům zkušenosti učení, na rozdíl od jiných škol.
Zoo Trevor se rozkládá na 6 akrech a provozuje veterinární kliniku.
Jedná se o jednu z 232 zoologických zahrad v USA akreditovaných AZA (Asociace zoologických zahrad a akvárií)
Červené pandy jsou jedním z devíti ohrožených druhů v zoo Trevor. Na jaře roku 2014 porodila červená panda Naděje (která zemřela v roce 2016) mláďata Faith a MowMow, kteří nyní žijí v jiných zónách AZA.
Na kameře nyní můžeme pozorovat červené pandy ve venkovním výběhu Zhu a Berry.

Videozáznamy:

Červené pandy ve sněhu, prosinec 2014

Červená panda matka Naděje hraje s jedním z jejích mláďat.

Hrající si pandy

Červená Panda Cyril vyšetřuje dýni.

Pandy v Columus ZOO

Samice s mláďaty v Detroit Zoo

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest