Vyberte stránku

Orel bělohlavý webkamera v Decorah

autor: Říj 13, 2017Severní Amerika, Živé kamery z přírody745 komentáře(ů)

Orel bělohlavý – popis

Orli Decorah hnízdí poblíž líhně pstruhů, líhně Decorah, která se nachází na 2325 Spring Rd v Decorah v Iowě. Samice je známá jako máma a samec je znám jako DM2 (druhý samec orla Decorah).
Obecně začínají námluvu v říjnu, produktivní páření na konci ledna nebo začátkem února a kladení vajec v polovině až na konci února. Líhnutí obvykle začíná koncem března až začátkem dubna a mladí orlíci vylétají z hnízda v polovině až koncem června. Zatímco mladí se obvykle rozptýlí mezi srpnem a říjnem, dospělí zůstávají po celý rok na území. Jedí živé a mrtvé ryby, veverky, jiné ptáky, králíky, vačice a cokoli jiného, co mohou chytit nebo najít.

Historie orlů Decorah

Tatínek, původní sameček zmizel v dubnu 2018. Na základě barvy peří byly mámě v roce 2007 čtyři roky, v roce 2018 jí bylo patnáct let.
Poté, co přišli a odešli další dva samci, máma přijala třetího nápadníka. V prosinci 2018 Máma a DM2 pracovali na hnízdě N2B, bránili území společně a pářili se.
Online přenos z hnízda vysílá společnost Raptor Resource Project‘ již desátým rokem.

Děkujeme provozovatelům webkamery: https://www.raptorresource.org/birdcams/decorah-eagles/

Orel bělohlavý je velký dravý pták žijící v Severní Americe. Je to národní pták a státní symbol Spojených států amerických. Vyskytuje se na většině území Kanady a Aljašky, v celých kontinentálních Spojených státech a na severu Mexika, většinou poblíž velkých otevřených vod s bohatými zásobami potravy a starými stromy na hnízdění.
Dospělý jedinec má hnědé peří na těle a bílé na hlavě a ocasu. Ocas nemá příliš dlouhý a jeho tvar poněkud připomíná trojúhelník. Samci i samice jsou zbarveni stejně. Zobák, pařáty a duhovky má orel bělohlavý svítivě žluté. Na neopeřených pařátech má krátké silné prsty s velkými drápy. Drápem na zadním prstu probodává životně důležitá místa na těle oběti, zatímco předními prsty ji drží nehybnou. Má velký zobák hákovitého tvaru se žlutým ozobím.
Nedospělý jedinec má hnědé peří s bílými skvrnami až do svého pátého (výjimečně čtvrtého, vzácně i třetího) roku, kdy pohlavně dospívá. Orel bělohlavý je velký pták s délkou těla 70–102 centimetrů, rozpětím křídel 1,68–2,44 metru a hmotností 2,5–7 kilogramů. Samice je zhruba o čtvrtinu větší než samec, průměrná hmotnost u nich je 5,8 kg a u samců 4,1 kg.Rozměry těla se mění podle zeměpisné polohy – nejmenší jedinci žijí na Floridě, kde samec jen výjimečně přesahuje váhu 2,3 kg a rozpětí křídel 1,8 metrů, a naopak největší žijí na Aljašce, kde velká samice může přesáhnout i váhu 7,5 kg a rozpětí 2,4 metrů
V přírodě se dožívá průměrně dvaceti let, ti nejstarší mohou žít až třicet let a v zajetí ještě déle.V jednom případě se jedinec chovaný v zajetí v New Yorku dožil 50 let. Stejně jako rozměry je i délka života ovlivněná místem výskytu.
Vydává slabé cvrlikající zvuky, které jsou u mláděte pronikavější než u dospělého.

Orel bělohlavý – živě






Pin It on Pinterest

Share This

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares