Vyberte stránku

V blízkosti Antarktického poloostrova byly v roce 2018 objeveny obrovské kolonie tučňáků,
v nichž se nachází více než 1,5 milionu ptáků.
Ostrovy jsou velmi vzdálené od antarktické pevniny a jsou obklopeny silným mořským ledem. Vědci tvrdí, že oblast je životně důležitým útočištěm před změnami klimatu a lidskými činnostmi, a měla by být chráněna jako nová rezervace mořských živočichů. Tučňáci kroužkový byli objeveni na východní straně Antarktického poloostrova, ve Welledově moři zde žije více než 750 000 párů těchto ptáků. Přitom jen deset kilometrů na západ od poloostrova v posledních letech klesl počet tučňáků kroužkových o 70 %, a to právě v důsledku tání ledovců.


Objev posiluje důvod pro ochranu vod kolem Antarktického poloostrova.


Ostrovy byly dlouho známé, že jsou útočištěm tučňáků, ale kolik jich tam je zůstávalo tajemstvím, dokud satelitní snímky a průzkum na zemi neodhalily obrovskou velikost kolonií. Mezi nové počty patří třetí a čtvrtá největší kolonie tučňáků kroužkových na světě; celkově zvyšují známou hojnost tučňáků v regionu téměř o 70 procent.


Novou kolonii tučňáků vědci objevili díky družicím, které se používají k monitorování Země a provozují je NASA a americká vědeckovýzkumná vládní agentura US Geological Survey.
Na ostrovech objevili nové skvrny, které byly guánem, tedy nahromaděným trusem mořských ptáků, který se za roky nashromáždí do velkých vrstev.
Poté následovala terénní expedice s cílem zjistit, jaká je realita. Vědci sčítali tučňáky s využitím záběrů z dronu, fotografií pořízených na zemi i dalších metod.
Kromě kolonie tučňáků kroužkových objevili vědci také zhruba 100 hnízd tučňáků oslích a 27 hnízd tučňáků uzdičkových.
V Antarktidě můžeme spatřit až pět druhů tučňáků. Pravidelně zde však hnízdí jen čtyři druhy, z nichž dva výhradně na antarktickém poloostrově. Tučňák císařský, Tučňák kroužkový (Adéliin), Tučňák uzdičkový, Tučňák oslí.


Tučňák kroužkový je jeden z pěti druhů tučňáků, kteří na Antarktidě a v jejím okolí žijí. Hmotnost je závislá na ročním období – pokud nehladoví, dosahuje váhy až 6 kg. Samec má totožné zbarvení jako samice, ale bývá vyšší. Celkové zbarvení je jednoduché, uniformně černo-bílé, specifickým znakem je bílé lemování ve tvaru kroužku kolem obou očí.


Hnízdí na stabilních ledových pláních. Někteří hnízdí i na pevnině, kde se objevují skalnaté útvary a kamenitý povrch, nehnízdí daleko od pobřeží. Kolonie se ale mohou nacházet i 30 až 100 km daleko od pobřeží, podobně jako u tučňáků císařských na ledě. Samice snáší 2 vejce na kterých sedí oba rodiče. S krmením mláďat se taktéž oba pravidelně střídají.
Hlavní část jeho potravy tvoří kril, ale kromě toho se živí i sépiemi, různými dalšími druhy měkkýšů a loví také malé ryby.


Videozáznam tůčňáků

Záběr z dronu ukazuje kolonii tučňáků v Antarktidě

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares