Vyberte stránku

Mezi zákonné cíle Výboru pro ochranu orlovců v Polsku patří nejen ochrana, ale také sledování počtu a výzkum nejvzácnějších druhů dravých ptáků.
Rok 2019 byl velmi plodným rokem při identifikaci stavu populace a rekordním rokem, pokud jde o počet kroužkovaných orlovců. Celkově se v Polsku z vajec vylíhlo asi 54 mláďat na 27 chovných místech. Asi 19 mladých bylo zabito, z nichž 12 zemřelo kvůli útokům jestřába v konečné fázi chovu. V jednom případě pták zemřel v důsledku kolize s větrným mlýnem. Ve 2 hnízdech mláďata zemřela ve stádiu vajec nebo kuřat. Do začátku migrace tedy přežilo asi 33 mladých, což je však dobrý výsledek. V roce 2019 bylo kroužkováno 41 orlovců, z toho 36 kuřat a poprvé 5 dospělých ptáků. Kroužkování prováděli ornitologové s licencí ornitologické stanice MiIZ PAN v Gdaňsku.

Brzy bude nainstalováno dalších 120 nových platforem pro orlovce v lesích ve vybraných lesních oblastech. Toto je další fáze spolupráce mezi státními lesy a Výborem pro ochranu orlovců při realizaci projektu v Polsku.
Ornitologové a lesníci vybrali nejlepší místa, kde jsou od ledna instalovány nové platformy. Vše se děje pod dohledem odborníků z Eagle Protection Committee, kteří zajistí, aby umístění platforem odpovídalo požadavkům orlovců. Nejčastěji volí vysoké borovice tyčící se nad oblastí. Na samém vrcholu koruny staví speciálně navrženou konstrukci, která musí vydržet několik let používání.


Orlovec říční je jedním z nejvzácnějších dravých ptáků v Polsku, a proto je nutné podniknout kroky související s ochranou každého páru, který v Polsku hnízdí. Komplexní opatření na ochranu tohoto druhu by měla zohledňovat vzdělávání společnosti, které přispěje ke zvýšení znalostí o pozitivním dopadu dravých ptáků na životní prostředí.

Orlovec říční

Orlovec říční je středně velký pták z čeledi orlovcovitých. Dosahuje délky 55-58 centimetrů. Rozpětí křídel je 145-170 centimetrů. Orlovec žije převážně v okolí mořských pobřeží, u jezer a větších řek. Jeho potrava se skládá z 99 % z ryb, které loví na povrchu vodní hladiny. Hnízdo si orlovci často zabírají po jiných dravých ptácích, které bývá umístěno na nejvyšších stromech. Na vejcích sedí oba rodiče, ale především samice. Tu samec na hnízdě krmí. Orlovci sedí na vejci 35 až 38 dnů. Mladí orlovci z hnízda vylétají ve stáří 50 až 60 dnů.


Evropští jedinci orlovce zimují v Africe, zatímco američtí a kanadští zimují v jižní Americe. Australští orlovci tendence k migraci nemají. Evropští jedinci mohou taktéž zimovat v jižní Asii, neboť byly zaznamenány případy, kdy v Norsku okroužkovaný orlovec byl spatřen v západní Indii.

Zdroj: rybolowy.pl, Wikipedie, Fot. Michał Dzwonkowski/arch.projektu LIFEPandionPL
Fot. Mariusz Urban/arch.projektu LIFEPandionPL

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares