Vyberte stránku

Hulman posvátný – dokumentární film

autor: Kvě 10, 2019Dokumenty1 komentář

Hulman posvátný – popis

Hulmani patří mezi primáty do čeledi kočkodanovitých. Jsou to poměrně velké opice se štíhlým tělem, malou zakulacenou hlavou a dlouhým ocasem. Ten měří okolo jednoho metru a pomáhá jim při pohybu po stromech. Dalším přizpůsobením pro život na stromech jsou dlouhé prsty na rukách,kromě palce, který je zakrnělý. Hulmani posvátní jsou převážně šedí s černým obličejem, ušima a končetinami. Mláďata mají jemnou tmavě hnědou až černou srst, která jim postupně zesvětlá. Typický je pro tento druh chomáč srsti nad očima směřující dopředu, který připomíná obočí. Tělo mají 50–80 cm dlouhé a jejich váha se pohybuje mezi 11 a 18 kg.
Hulmani nejčastěji žijí v rodinných tlupách skládajících se z jednoho dominantního samce, jedné až sedmi dospělých samic, které jsou příbuzné, a jejich mláďat různého stáří. Mezi jedinci panuje přísná hierarchie založená na fyzické kondici a věku zvířete. Nejvyšší pozice v žebříčku obsazují nejsilnější samci a mladé samice. Dobré vztahy ve skupině se udržují vzájemnou péči o srst a dalšími sociálními kontakty. Každá skupina obývá a brání svoje teritorium, ve+ kterém žije. Vedoucí samec si hájí svoji tlupu před soky, kteří by se chtěli zmocnit jeho samic.
Hulmani někdy také vytváří pouze samčí skupiny, které čítají od 2 do 14 jedinců, jejich teritorium se může překrývat s teritoriem rodinné tlupy. Dále se ještě vyskytují tlupy skládající se z několika samců a samic různého věku.
Jejich hlavni potravou jsou listy, květy a pupeny stromů a keřů, mimo to žerou i vodní rostliny, ovoce nebo plody planých rostlin i plody užitkových rostlin lidmi vypěstované. Příležitostně také sežerou drobné bezobratlé i obratlovce, pochutnají si také na vejcích ptáků.
Samice bývá březí okolo 6 měsíců, poměrně často se rodí i dvojčata. Narozené mládě mívá hmotnost 0,8 až 1,2 kg a samice ho kojí asi 10 až 12 měsíců a dalších 6 až 8 měsíců opatruje. V té době nepřichází do říje. Mnohdy o mládě pečují i jiné samice, které momentálně potomky nemají. Pohlavní dospělost dosahují samci hulmana posvátného asi ve 4 až 5 létech, samice ve 3 až 4 létech. V přírodě se dožívají průměrně 20, v zajetí 25 let.

Hulman posvátný – dokument






Pin It on Pinterest

Share This

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares