Katmai je národní park medvědů grizzly, leží v jižní Aljašce na těžko přístupném Aljašském poloostrově. Smyslem založení parku byla ochrana zdejší nedotčené přírody.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Národní park Katmai byl založen v roce 1980.
Park je pojmenován podle stratovulkánu Mount Katmai. Parkem prochází Aleutské pohoří se
14 aktivními vulkány na území parku. Vrcholy hor a vulkány jsou pokryty ledovci. Nachází se zde kráterová i horská jezera. Pobřeží Aljašského zálivu tvoří zálivy, fjordy a laguny.
S 14 870 kilometry čtverečními se park řadí mezi ty největší.
Zvířetem typickým pro národní park Katmai a jedním z jeho symbolů je medvěd grizzly, někdy označovaný jako medvěd hnědý, nejpočetnější rybou je losos nerka, hlavní obživa zmiňovaných medvědů. Na území parku jich žije odhadem 2 200, nejlepšími měsíci pro sledování jsou měsíce červen – září.

Medvěd grizzly, známý také jako medvěd hnědý severoamerický, je poddruh medvěda hnědého, který žije především ve výše položených oblastech Severní Ameriky.
Kromě mláďat a samic se jedná o samotářská, aktivní zvířata, avšak v pobřežních oblastech se shromažďují na březích potoků, jezer, řek a rybníků, ale pouze v době tření lososů. Každý druhý rok medvědice porodí jedno až čtyři mláďata (obvykle dvě), která jsou malá a váží pouze kolem
500 gramů. Medvědice chrání své potomstvo a pokud cítí, že je ohroženo, neváhá zaútočit.
Grizzlyové mají nejpomalejší rychlost rozmnožování ze všech pevninských zvířat Severní Ameriky, za což může hned několik ekologických faktorů. Grizzlyové nejsou dospělí dříve, než se dožijí věku pěti let. Po oplození samcem v létě samice opozdí implantaci embrya až do hibernace, při které může dojít k potratu v případě, že samice neobdrží správnou výživu a počet kalorií. Průměrný vrh obsahuje dvě medvíďata, o která se samice stará do dvou let věku, při kterých se nestýká
s dospělými samci. Když se mláďata osamostatní, nebo zemřou, samice musí na další vrh čekat minimálně tři roky, ale i více, v závislosti na přírodních podmínkách. Samci mají sice velká teritoria, která dosahují až 4 tisíc km², ale kvůli malému počtu jedinců je i tak těžké najít samici.
Grizzly je zařazen mezi ohrožené druhy jak v pevninské části Spojených států, tak v některých částech Kanady.

Videozáznamy z Národního parku Katmai

Pohled na krásnou přírodu Národního parku

Medvědi v NP Katmai

Fotografie medvědice se třemi medvíďaty v roce 2016

První videozáznam z letošní sezóny 2017.Medvědice s ročními mláďaty.

Medvědice s medvíďaty se brodí řekou,v pozadí dva rybáři

Medvědice s medvíďaty na lovu

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares