Puštík vousatý (též puštík bradatý) je velká sova z čeledi puštíkovití. Je největším z puštíků, na délku těla přerůstá i výra velkého (postrádá však jeho mohutnost).

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Jméno dostal podle bílých peříček zespodu lemujících jeho masku, což budí dojem bílého kníru.
Jako řada jiných puštíků bez váhání napadnou kohokoliv, kdo by se příliš přiblížil k jejich hnízdu, včetně velkých šelem či člověka. Vzhledem k jejich velikosti a síle jejich útok není nic příjemného a dokážou úspěšně zahnat i velké vetřelce. Přesto hyne až 1/3 mladých puštíků, příčinou je hlad nebo predátoři, zejména lasice, krkavci a výři virginští.

V Montaně se mladí puštíci vydali zhruba po čtyřech týdnech po vylíhnutí objevovat okolí hnízdícího stromu.Ještě nejsou zcela samostatní,lezou na okolní stromy a učí se létat.Rodiče je budou stále přikrmovat než se na podzim osamostatní.

Videozáznamy:

Sameček přináší do hnízda myš.

Samička s velkou myší,poté se mazlí s mláďaty

První sovička opouští hnízdo,skáče z hnízda na zem

Nejmenší sovička se zasekla ve štěrbině

Další sovička opouští hnízdo

Máma přilétá do hnízda

Dva puštíci v hnízdě

Mladý puštík se učí lovit

Poslední mládě v hnízdě

Mládě něco pozoruje,podle zvuku letadlo

Samička přináší mláděti veverku

Mládě zblízka – zkoumá kameru

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest