Orel jasnohlasý je velký druh orla.
Samice orla jasnohlasého váží obvykle 3,2-3,6 kg, zatímco samci pouze 2-2,5 kg. Rozpětí křídel u samců se pak pohybuje kolem 2 m a u samic kolem 2,4 m. Délka u obou pohlaví činí 63–75 cm. Je velmi charakteristicky zbarven, převážně černě
se světlým ocasem, hrudí, zátylkem a hlavou s výjimkou žlutého zobáku s tmavým koncem. Žlutého zbarvení jsou také končetiny.
Je stále relativně běžným druhem v blízkosti sladkovodních jezer, nádrží a řek na téměř celém území subsaharské Afriky.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Orel jasnohlasý hnízdí během období sucha. S jedním partnerem přitom setrvává po celý život a společně s ním často využívá střídavě několik stejných hnízd hned několik let za sebou. V konečném stádiu může být proto jedno hnízdo až 2 m široké
a 1,2 m vysoké. Staví je přitom vysoko na stromech z větví a z jiných kusů dřeva.
Samice klade 1-3 bílých vajec s řídkým rudým skvrněním, na kterých sedí po dobu 42-45 dní. Mláďata se často líhnou
v intervalu několik dnů a tak se stává, že nejstarší jedinec zabije své nejmladší sourozence.
Plně opeřena jsou mláďata po 70-75 dnech.
Živí se převážně rybami, které za letu z pozorovatelny chytá do svých silných pařátů a následně se s nimi vrací zpět na vyvýšené místo, kde ji postupně konzumuje.

Videozáznamy:

Orel jasnohlasý odpočívá na větvi.

Orel na břehu řeky

Orel číhá na kořist

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest