Vyberte stránku

Hned před jeskyní na vzdáleném kalifornském ostrově Anacapa žije rodina sokolů stěhovavých.
Mimo hnízdící období sokolů se na ostrově vyskytují hnědí pelikáni.


Tato kamera je umístěna u hnízda sokolů stěhovavých na ostrově Anacapa, který je součástí Národního parku Channel Islands u pobřeží jižní Kalifornie. Jedná se o přírodní hnízdo ve skalním výběžku. Od roku 2013 se zde usídlil pár sokolů, kde se rozmnožují, chrání svá vejce a vychovávají mláďata.
V roce 2013 začali biologové IWS v průzkumu území sokolů stěhovavých na všech osmi Normanských ostrovech. Rovněž hledají nová území na ostrovech. Hlavním cílem monitorování v rámci Programu restaurování osídlení v Montrose je stanovit chronologii a výsledek chovu, včetně období snášení a inkubace vajíček, reprodukčního úspěchu i selhání hnízdění sokolů stěhovavých. K obnovení populace došlo na ostrově v osmdesátých letech a od roku 2013, je 45 aktivních párů sokolů na osmi ostrovech Channel Islands.


Pelikán hnědý

Stejně jako ostatní pelikáni je silně stavěný, má dlouhý krk, nápadně krátké končetiny a charakteristický silný zobák s hrdelním vakem. Je 105–152 cm dlouhý s rozpětím křídel od 203 do 228 cm a hmotností mezi 3,5–8 kg
Opeření na těle má šedé, na zadní straně krku a zátylku tmavě hnědé, na hlavě a přední straně krku bílé nebo žlutavé a na obličeji a hrdelním vaku nazelenalé. Obě pohlaví jsou zbarveny stejně, mláďata v prachovém peří jsou celá bílá.
Hojně se vyskytuje na pobřeží Severní, Střední i Jižní Ameriky.
Pelikán hnědý je vysoce společenský pták – hřaduje, migruje a často i loví potravu v hejnech. Jako jediný pelikán se za svou potravou také vrhá střemhlav do vody z výšky. Loví různé druhy ryb, především sledě, vzácněji i korýše.
Hnízdo z větví a rostlinné vegetace si staví většinou na stromech nebo větších keřích rostoucích na ostrovech. Klade 1–2, vzácněji i 3 vejce, na kterých sedí po dobu 39 dní střídavě oba rodiče. Rodiče zpočátku vyvrhují potravu do hnízda a asi po 10 dnech si již mláďata berou potravu ze zobáku sami. Osamostatňují se asi v 9. týdnu života a ve volné přírodě se dožívají průměrně 15–25 let.


Online přenos

Sokol stěhovavý – hnízdo Anacapa

Videozáznamy – Cali Condor

Pelikáni u hnízda sokolů stěhovavých

Páření pelikánů u sokolího hnízda


Sokoli přiletěli na hnízdo

Tento mladý pár si hraje s klacíky, flirtuje a pokouší se pářit.
Panoramatický snímek ukazuje desítky hnědých pelikánů a západní racky v zátoce!


Pár pelikánů se páří v pozadí a pak bojuje s jiným párem

.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares