Vyberte stránku

Hnízdo puštíků vousatých se nachází v západní Montaně. Kamera je umístěna naproti dutému stromu, kde mají puštíci velké hnízdo.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Již více než 25 let se Výzkumný ústav sov (ORI) věnuje vědeckému výzkumu sov – jejich ekologii, životu v přírodě a vztazích mezi lokalitami.

Vzhledem k tomu, že sovy jsou chronicky nedostatečně prozkoumány a špatně pochopitelné, usilují o poskytování vysoce kvalitních dlouhodobých studií o sovách a využívají zjištěné poznatky k podpoře ochrany. Výzkumný ústav sov je neziskovou organizací 501 (c) 3, osvobozenou od daně a je primárně financován granty od nadací, korporací a jednotlivců.

Puštík vousatý je stálý pták nejsevernějších jehličnatých lesů, kterého nedostatek potravy nutí k nepravidelným přeletům.
Do střední Evropy však nezalétá. V zimě jej lze zastihnout v okolí zemědělských usedlostí.
Puštík vousatý, též puštík bradatý je velká sova z čeledi puštíkovití. Je největším z puštíků, na délku těla přerůstá i výra velkého (postrádá však jeho mohutnost). Jméno dostal podle bílých peříček zespodu lemujících jeho masku, což budí dojem bílého kníru.

Přirozený areál puštíka vousatého zahrnuje Fennoskandinávii, jižní část severní Asie a Severní Ameriku, kde hnízdí mezi Velkými jezery a Hudsonovým zálivem a dál na západ až k pobřeží Aljašky. Na západě jeho areál zasahuje hluboce na jih Ameriky, je známa i malá populace z kalifornské Sierry Nevady. Velikost kanadsko-americké populace se odhaduje na
20 000-10 000 puštíků vousatých. Vyhledává vzrostlé a nepříliš husté jehličnaté lesy, kde je dostatek mýtin, luk a volného prostoru.

Videozáznamy z hnízda:

7. března přilétá puštík na hnízdo

Další návštěva na hnízdě

Sameček se samičkou společně u hnízda

[/ihc-hide-content]

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest