Rybařík pruhoprsý je velký, nápadný vodní rybák, jediný člen z čeledi ledňáčkovitých severních Spojených států a Kanady. Je vyobrazen na sérii 1986 kanadských 5 dolarů.
Rybařík pruhoprsý je středně velký pták, který měří 28 až 35 cm a rozpětí křídel má 48-58 cm. Tento rybák může vážit od 113 do 178 g. Samičky jsou o něco větší než samečci.
Tento druh má velkou hlavu s chlupatým hřebenem. Obě pohlaví mají břidlicovou modrou hlavu, velký bílý límec a velký modrý pás na hrudi a bílé podpaží. Samička má rezavolesklý pás přes břicho.
Tento pták se nachází ve vnitrozemských vodách nebo pobřežích většiny Kanady, Aljašky
a Spojených států. V zimě migrují ze severních částí svého pásma do jižních Spojených států, Mexika, Střední Ameriky a západní Indie . Je to vzácný návštěvník severních oblastí Kolumbie, Venezuely a Guyanů.



Rybařík pruhoprsý je často viděn posazený na stromech, sloupech nebo jiných vhodných „hlídacích bodech“ blízko vody předtím, než se vrhne po hlavě do vody pro kořist.
Také jedí obojživelníky, malé korýše, hmyz, drobné savce a plazy.

Tento pták hnízdí v horizontálním tunelu, který je vytvořen v břehu řeky nebo v písečném břehu a je budován oběma rodiči. Samička snáší pět až osm vajíček a oba se podílejí na inkubaci
a krmení.

Hnízdo je dlouhý tunel a často se svažuje do kopce. Jedním z možných důvodů proč staví hnízdo do svahu je, že v případě zaplavení budou mláďata schopna přežít ve vzduchové kapse tvořené zvýšeným koncem tunelu.



Videozáznam

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares