V Jihoafrické republice ve slavném Krugerově národním parku se nachází soukromý park Djuma Private Game Reserve, odkud vysílá LIVE kamera zamířená přímo na napajedlo od roku 1998.

V ranních hodinách 28. června přišla k napajedlu smečka lvic. Obvykle jsou vidět velké kočky
u napajedla ve večerních hodinách, kde číhají na antilopy, které se přijdou k napajedlu napít. Napajedlo je také teritoriem leoparda, který byl pojmenován Hosana.



Lvi byli ještě před několika staletími hojně rozšířeni v Africe, v Asii, i v jižní Evropě, avšak po celá staletí byli pronásledováni lidmi a dnes je již jejich populace podstatně menší. V Asii dnes lev žije již pouze v indické rezervaci Gírský les. V Africe jižně od Sahary. Žije ve stepích a savanách hustě porostlých křovinami.
Lev je z kočkovitých šelem pozorohudný tím, že žije ve smečkách. Pouze nemocní, zranění a staří jedinci žijí o samotě a z celkového počtu lvů představují asi 15 procent. Smečka lvů nemá hierarchické uspořádání, všichni jednici mají teoreticky stejná práva, ale ve skupině platí právo silnějšího. Projevuje se to při dělení kořisti, kdy mají navrch silnější samci.
Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma. Samci váží 150–250 kg a samice 90–165 kg. Samice měří 2,4-2,7 m, samec měří 2,4-3,3 m, ocas je dlouhý 80-100 cm. Výška v kohoutku u samce 120-130 cm. V divočině se lvi dožívají 10–14 let. Lvi loví ve smečkách. Jejich kořistí se stávají hlavně větší savci jako jsou antilopy, pakoně, buvoli, zebry. Většinou loví jen lvice, ale pravdou je, že i samci loví docela aktivně. Mají ovšem rozdílnou strategii než lvice. Lvi loví sami, nemají potřebu spolupracovat, jelikož pokud už jdou na lov, loví za šera až tmy. Jakožto šelma kočkovitá mají lvi velice dobrý zrak, který jim v temnotě pomáhá. Obvykle se potichu připlíží ke kořisti proti větru a z 1,5–2 metrové vzdálenosti na kořist skočí. Kořist usmrcují lvi i lvice stejným způsobem. Samci se ve smečce většinou na lovu nepodílejí, ale pokud se smečka snaží ulovit nějaká větší zvířata jako jsou buvoli, zapojí se.



Ve smečce trvale přetrvávají pouze samice, které jsou blízce bříbuzné, samci nejsou trvalými členy skupiny. Mladí samci, ve vyjímečných případech i samice, po dosažení věku tří a půl let opouštějí smečku, nebo jsou z ní vyhnáni. Mladí lvi neopouštějí svůj domov samotní, ale přinejmenším ve dvou. Stávají se z nich nechtění nomádi, kteří se potulují po oblasti bez pevného teritoria.
Smečka lvic může čítat až 22 dospělých zvířat a jejich koťata, samci se shlukují do účelových skupin nejvýše po deseti jedincích.
Doba březosti je obvykle 100 – 115 dnů. Rodí nečastěji dvě nebo tři mláďata o váze 2 kg.
V prvních dvou týdnech jsou slepá a samice se o ně starají a první měsíc se od nich nevzdaluje. Lev v té době zásobuje lvici masem, aby se nemusela vzdalovat. Lvíčata mají totiž mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chrání před zraněním v soubojích. Lvíčata pohlavně dospívají po dvou letech.



Videozáznam:

Lvice u napajedla Djuma

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares