Britští vědci zjistili, že v Antarktidě je víc kolonií tučňáků císařských, než se původně předpokládalo.

Nová studie využívající technologii satelitního mapování odhaluje, že v Antarktidě je téměř o 20% více kolonií tučňáků císařských, než se původně předpokládalo. Výsledky poskytují důležité měřítko pro sledování dopadu změn životního prostředí na populaci tohoto ikonického ptáka.

Své zjištění vědci publikovali v časopise Remote Sensing in Ecology and Conservation a popisují, jak k lokalizaci ptáků použili snímky z družicové mise Copernicus Sentinel-2 Evropské komise. Našli 11 nových kolonií, z nichž tři byly dříve identifikovány, ale nikdy nebyly potvrzeny. Celosvětové sčítání tak vede k 61 koloniím po celém kontinentu.


Tučňáci císařští potřebují k rozmnožování mořský led a nacházejí se v oblastech, které je velmi obtížné je studovat, protože jsou vzdálené a často nepřístupné s teplotami až -50 ° C. V posledních 10 letech hledají vědci British Antarctic Survey (BAS) nové kolonie pomocí satelitních snímků, na nichž pátrají po skvrnách na ledu poukazujících na přítomnost velkého množství guana – tedy tučňáčího trusu.

Šmouhy na ledě ukazují existenci kolonie tučňáků císařských, poukazujících na přítomnost velkého množství guana – tedy tučňáčího trusu. Obrázek pořízený ze satelitu Evropské komise Copernicus Sentinel-2

„To je vzrušující objev.“ Nové satelitní snímky pobřeží Antarktidy nám umožnily najít tyto nové kolonie. A i když je to dobrá zpráva, kolonie jsou malé, takže celková populace se zvýšila asi o pět až deset procent na něco přes půl milionu tučňáků nebo asi 265 500 – 278 500 chovných párů. “ uvedl geograf Dr. Peter Fretwell.

Tučňáky císařské ohrožuje odtávání mořského ledu kvůli globálnímu oteplování. Při současných projekcích změny klimatu bude pravděpodobně toto stanoviště klesat. Někteří vědci varují, že by počet jejich kolonií mohl do konce století klesnout o více než 30 procent.

Studie jiných vědců naznačují, že 80% kolonií se do konce století sníží o více než 90%, pokud se mořský led kolem Antarktidy sníží o polovinu. I při nejlepším scénáři, s globálním nárůstem teploty o 1,5 ° C, se populace v příštích třech generacích sníží nejméně o 31%.


Tučňák císařský

Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri) je nejvyšší a nejtěžší ze všech tučňáků. Je endemitem Antarktidy. Samec má stejné zbarvení peří jako samice, bývá však o něco vyšší a těžší. Obecně druh dosahuje výšky až 122 centimetrů a váhy mezi 22–45 kilogramy. Hřbet a hlavu má černou, břicho bílé a okolí uší žluto-oranžové. Jako všichni ostatní tučňáci je nelétavý a jeho křídla jsou tuhá a zploštěná v ploutve.

Loví většinou ryby, ale i korýše, například kril, a hlavonožce, například krakatice. Při lovu může pod vodou zůstat déle než 30 minut a ponořit se do hloubky až 565 metrů. K tomu má přizpůsobené tělo – má neobvykle strukturovaný hemoglobin, který mu umožňuje fungovat i při malých hodnotách kyslíku, tvrdé kosti zabraňující barotraumatu a schopnost zpomalit metabolismus a pozastavit funkci méně důležitých orgánů.

Tučňáci císařští (Aptenodytes forsteri) na mořském ledu poblíž výzkumné stanice BAS Halley

Tučňák císařský je známý svými cestami, které dospělí jedinci každý rok uskutečňují kvůli páření a krmení mláďat. Velké skupiny ptáků, ve kterých mohou být až tisíce jedinců, cestují 100–160 km. Je to jediný druh tučňáka, který se rozmnožuje během antarktické zimy. Samice snese jediné vejce, které inkubuje samec a samice mezitím v moři loví potravu. Po vylíhnutí mláděte se o něj rodiče starají v kolonii. V přírodě tučňák císařský žije většinou okolo 20 let, ale pozorování naznačují, že někteří jedinci se mohou dožít až 50 let.

Zdroj: bas.ac.uk, wikipedie

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares