Vyberte stránku

Lední medvěd – popis

Podívejte se na lední medvědy v Národním parku Wapusk
Tato kamera je umístěna na mysu Churchill, v rámci národního parku Wapusk. Snímá medvědy lední, kteří jsou největší žijící pozemní šelmy. Na souši nemá lední medvěd, kromě člověka, přirozeného nepřítele. Ve vodě ho mohou ohrozit mroži a kosatky dravé. Medvěd lední výborně plave a potápí se, vydrží pod vodou až dvě minuty. Plave rychlostí okolo 10 km/h. Na souši je schopen běžet až 40 km/h.
Samice medvěda ledního rodí zpravidla jednou za tři roky. Je březí 9 měsíců, ale prodělává tzv. utajenou březost – oplozené vajíčko se začne rýhovat, potom se jeho vývoj zastaví, aby pokračoval až v příhodnou dobu. V listopadu a prosinci si každý medvěd vyhrabává ve sněhu nebo v zemi svůj brloh. Mláďata se rodí v listopadu a prosinci. Bývají poměrně malé. Váží okolo 450 – 900 gramů. Rodí se holá, hluchá a slepá.
Živí se převážně lovem a jejich nejčastější kořistí bývají tuleni. Pro ledního medvěda je snadné vypátrat doupata tuleňů, protože má velmi dobře vyvinutý čich. Život prožívají jako samotáři.

Lední medvěd – živě










Pin It on Pinterest

Share This

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares