Kanadský národní park Wapusk chrání jednu z největších koncentrací ledních medvědů na světě. V říjnu a listopadu se zde na Mysu Churchill shromažďují lední medvědi a čekají na vytvoření mořského ledu. Medvědi jsou závislí na mořském ledu jako platformě, ze které mohou lovit tuleně kroužkované, jejich hlavní zdroj potravy.
Společnost PBI – Polární Bears International je společnost tvořená malou skupinou vášnivých ochránců přírody, vědců a dobrovolníků. Existuje proto, aby pomohla zajistit budoucnost ledních medvědů v celé Arktidě. Společnost byla založena v roce 1992.


Národní park Wapusk

Národní park Wapusk chrání jednu z největších oblastí, kde se rodí lední medvědi. Wapusk se nachází v dosahu populace ledních medvědů v západní Hudsonově zálivu, která čítá přibližně 1000 medvědů.
Národní park Wapusk je jedním z největších světových útočišť ledního medvěda, kde unikátní ekologická zóna hraničí s arktickou tundrou i arktickým přímořským prostředím.
Národní park Wapusk se rozkládá v Hudsonově nížině asi 50 km východně od města Churchill (Manitoba) na pobřeží Hudsonova zálivu od Mys Churchill na jih k ústí řeky Nelson. Byl založen v roce 1996 jako devátý největší kanadský národní park a má rozlohu 11 475 km². Díky tomu je větší ze dvou národních parků v provincii Manitoba.

 

 


Mys Churchill v severovýchodním rohu parku

Hudsonův záliv omývá severovýchodní pobřeží Manitoby velkým množstvím ledové vody ze Severního ledového oceánu, čímž vytváří mikroklima jižně od 60. rovnoběžky, které je v podstatě stejné jako v Arktidě a transformuje velké části oblasti na arktickou poušť s menším než 300 mm srážek. Národní park Wapusk je v zimě jednou z nejchladnějších a nehostinnějších oblastí Kanady. I během horkých let mohou teploty v důsledku větrných mrazů náhle extrémně klesnout a být život ohrožující.


Biodiverzita národního parku je neobvykle velká, což je dáno tím, že se zde setkávají arktická (tundra) a subarktická (tajga). Bylo sečteno celkem 44 druhů mořských a suchozemských savců, včetně stáda sobů polárních s více než 3 000 zvířaty na Mysu Churchill, polárních lišek a horských zajíců, tuleňů kroužkovaných a vousatých a velryb beluga. Ve skutečnosti existuje jen několik oblastí, kde lze společně najít lední medvědy, černé medvědy, příležitostně také medvědy grizzly, losy, karibu, polární lišky, červené lišky a běluhy. Odhaduje se také, že v Hudsonově zálivu žije více než 10 000 velryb beluga, z toho 3 500 pouze v oblasti Mys Churchill, kam se přesouvají do teplejších řek, aby vychovávaly své novorozené potomky.
Region je také známý výskytem velmi vzácného racka růžového ze Sibiře. Hnízdí zde kanadské husy a labutě, lze pozorovat sovy sněžné a rybáky polární.
V oblasti národního parku Wapusk bylo identifikováno více než 400 různých druhů rostlin. Protože většina rostlin ke svému růstu potřebuje minimální teplotu 10 stupňů Celsia, obvykle se drží na zemi co nejníže (méně než 5 cm na výšku), čímž se vyhýbají studeným větrům.
Národní park Wapusk není snadno přístupný: do oblasti parku se dostanete speciálními vozidly nebo helikoptérou. V parku celoročně hrozí neočekávané střety s ledními medvědy. Z důvodu dobrých životních podmínek zvířat byla vydána přísná pravidla pro pobyt v parku.
Například pouze jedna cestovní kancelář má souhlas navštívit oblast s terénním vozidlem („Tundra Buggy Lodge“) v omezeném období na říjen a listopad. A pouze jedna další společnost může turistům na sněžných skůtrech umožnit nahlédnout na nově narozené lední medvědy, kteří na konci zimy poprvé opouštějí své rodné jeskyně.

Medvěd lední

Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni denně putovat i několik desítek kilometrů. Jsou velmi obratní, silní a mrštní. Dokážou vyšplhat na téměř kolmé kry a dovedou přeskočit až čtyřmetrové díry v ledu. Jsou to také velmi zdatní plavci, nejlepší ze všech medvědů. Dokáží v kuse plavat až 10 dní a urazit při tom stovky kilometrů. Umějí se také potápět, pod vodou vydrží až tři minuty. Velké a ostré drápy polárních medvědů jim umožňují prolomit led a zabít jejich kořist. Jejich dlouhé krky umožňují, aby se dostali přes led a vodu, a jejich vysoce citlivé nosy jim pomohou cítit kořist až 800 metrů daleko a pod metrem sněhu!
Základní stravou ledního medvěda jsou tuleni.Vysoký obsah kalorií a tulení tuk umožňuje ledním medvědům vyvinout tuky, které potřebují, aby si udrželi tělesnou teplotu. Polární medvědi také příležitostně loví mrože nebo velryby Beluga. Stejně jako mnoho jiných medvědů i lední medvědi se živí odpadky vytvořené lidmi, které je mohou přilákat do těsného kontaktu s lidmi. Na rozdíl od jiných druhů medvědů se lední medvědi nebojí lidí, takže jejich masivní velikost a neuvěřitelná síla mohou být pro lidi extrémně nebezpečné.


Lední medvěd měří v kohoutku zhruba 1,5 metru, délka těla činí přibližně 2,5 metru a stojí-li na zadních nohou, dosahuje výšky okolo 2,4–3,3 metru. Samci váží 300–800 kg, samice 150–300 kg – jeli březí až 500 kg.
Koncem zimy, v dubnu a květnu, vyhledávají samotářsky žijící samci samice, které také žijí většinou osaměle, a dochází k páření. Po období březosti trvajícím osm měsíců se zpravidla rodí dvě mláďata (někdy jenom jedno a výjimečně tři), která jsou jen málo vyvinutá. Při narození jsou slepá a hluchá a měří necelých 30 cm. Ve čtyřech týdnech otevírají oči a rostou rychleji. Ve 2,5-3 měsících začnou dostávat první tuhou potravu.
V tu dobu opouštějí brloh a začínají si hodně hrát. Chodí za svou matkou a žerou maso čerstvě narozených tuleňů, kteří v té době představují jejich hlavní potravu. Mláďata zůstávají s matkou až do 3 let života.

Populace ledního medvěda rapidně poklesla například v oblasti Beaufortova moře, důvodem je globální oteplování a úbytek potravy, vedoucí k vyhladovění. Lední medvědi jsou na červeném seznamu ohrožených druhů IUCN označeni jako zranitelní. Změna klimatu představuje vážné riziko pro dlouhodobé přežití polárních medvědů na Zemi.


Online přenos:

Lední medvěd

Videozáznamy:

Polární medvěd plave do Tundra Lodge

Samice s mládětem

Medvědice s mládětem odpočívají v NP Wapusk

Zdroj: Wapusk-Nationalpark, wikipedie, videozáznamy: Arlene Beech. Cloud

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)