Hnízdo jestřábů lesních se nachází ve městě Tartu v Estonsku.
Alla samice není kroužkovaná a její barva očí je tmavší až téměř oranžová.
Ruudi samec, je kroužkovaný a na zádech má vysílač, který mu byl instalován v roce 2019.


Pár jestřábů se připravuje na hnízdění na zahradě za kanceláří RMK v Tartu. Poprvé můžeme nyní v reálném čase pozorovat činnost jestřábů v hnízdě z Estonska. Hnízdo vzácných jestřábů lesních se nachází na borovici zahradní zkušebny RMK, ve výšce asi 14-15 metrů. Hnízdo bylo postaveno na jaře loňského roku a na konci hnízdní sezóny zde byla kroužkována čtyři mláďata. Samce znají v Tartu od roku 2016,kdy hnízdil v chráněné oblasti Raadi.
Je známo, že Ruudi již postavil pět hnízd, z nichž tři byla v topolu, jedno v modřínu téměř padesát metrů od současného hnízda a poslední tady na borovici s kamerou. Ruudi má instalovanou vysílačku a kroužek, takže jeho pohyby jsou dobře známé již od roku 2019. V průběhu sezón se v oblasti Kanakullu většinou nacházel pouze v okruhu pěti kilometrů a příležitostně letěl téměř dvakrát tak daleko.
Jestřáb lesní je rozšířen v lesích celé severní polokoule a nikdy nebyl městským ptákem. Velikost estonské populace se odhaduje na něco málo přes 400 párů. Před kamerou nyní většinou vidíme samce, jak přináší větve a ukládá je do hnízda, čas od času přilétají oba a upravují hnízdo.

Jestřáb lesní

Jestřáb lesní je dravec, který, jak název napovídá, žije v lese. Patři do čeledi krahujcovitých. Je velmi obratný a rychle útočí na krátkou vzdálenost. Živí se převážně holuby, slepicemi, bažanty a nepohrdne ani zajícem nebo plazem. Jestřáb lesní se vyskytuje v Evropě, Severní Americe, Severní a Střední Asii. U nás se vyskytuje na většině území. Samice je o třetinu větší než samec a dosahuje velikosti káněte. Hnízdo jestřába najdeme vysoko na stromech. Vyhledává klidná místa. V příznivých podmínkách využívá jestřábí pár jedno hnízdo i několik let za sebou. V březnu až květnu snáší samice až 4 vajíčka, které většinu času zahřívá. Samec několikrát denně přináší samičce potravu a krátce ji v zahřívání vystřídá. Již po třech týdnech umí mláďata potravu trhat sama.


Online přenos z hnízda:

Hnízdo jestřábů lesních v Estonsku

Videozáznamy:

Sameček přináší na hnízdo větvičku

Sameček se samičkou upravují hnízdo

Sameček na hnízdě

Pár jestřábů pracuje na úpravách hnízda

Zdroj: looduskalender.ee, videozáznamy Tabaluga8, liznm, Edith P

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)