Webová kamera na hnízdě jestřábů lesních (Accipiter gentilis) poblíž Tartu je ve vlastnictví správy státních lesů, RMK.
Pár se jmenuje Ruudi (samec) a Alla (samice)
Samec působil v chráněné oblasti Raadi. Odtud dostal své jméno Raadi – Ruudi.


Hnízdo těchto jestřábů našli ornitologové v roce 2016. Jsou to první jestřábi, kteří se v Tartu rozmnožují. V roce 2018 ornitolog a zakladatel společnosti Kotkaklubi Urmas Selis a jeho přátelé uspořádali charitativní akci a vybrali peníze na nákup vysílače pro samce. V roce 2019 Urmas Sellis odchytil samce jestřába Ruudiho a vybavil jej vysílačem. Od té doby májí ornitologové informace o této ptačí aktivitě poblíž Tartu. Pak je napadlo, požádat Národní lesní úřad, aby na toto hnízdo umístili webovou kameru. Přijali návrh, našli finance a toto je výsledek. Loni v tomto hnízdě pár odchoval čtyři mláďata.
Hnízdo jestřábů se nachází na borovici zahradní zkušebny RMK, ve výšce asi 14-15 metrů.
Ruudi má na noze kroužek a je vybaven vysílačku, takže jeho pohyby jsou od roku 2019 dobře známé. V průběhu sezón se působiště samce nacházelo většinou jen v okruhu pěti kilometrů a občas letěl téměř dvakrát tak daleko.
Je známo, že Ruudi již postavil pět hnízd, z nichž tři byla v topolu, jedno v modřínu téměř padesát metrů od současného hnízda a poslední je zde na borovici s kamerou.
Jestřáb lesní je rozšířen v lesích celé severní polokoule a nikdy nebyl městským ptákem. Velikost estonské populace se odhaduje na něco málo přes 400 párů. Může se dožít téměř dvaceti let.
6. června byla na hnízdě mláďata kroužkována. Čísla estonských kroužků: 186 – 187 – 188 – 189

Jestřáb lesní

Jestřáb lesní je dravec, který, jak název napovídá, žije v lese. Patři do čeledi krahujcovitých. Je velmi obratný a rychle útočí na krátkou vzdálenost. Živí se převážně holuby, slepicemi, bažanty a nepohrdne ani zajícem nebo plazem. Jestřáb lesní se vyskytuje v Evropě, Severní Americe, Severní a Střední Asii. U nás se vyskytuje na většině území. Samice je o třetinu větší než samec a dosahuje velikosti káněte. Hnízdo jestřába najdeme vysoko na stromech. Vyhledává klidná místa. V příznivých podmínkách využívá jestřábí pár jedno hnízdo i několik let za sebou. V březnu až květnu snáší samice až 4 vajíčka, které většinu času zahřívá. Samec několikrát denně přináší samičce potravu a krátce ji v zahřívání vystřídá. Již po třech týdnech umí mláďata trhat potravu sama. Hnízdo opouštějí po 36–40 dnech, v 43 dnech dosahují vzletnosti a krmena jsou až do stáří 70 dnů, poté z hnízdního revíru mizí. Pohlavní dospělosti dosahují zpravidla ve 2. roce, ale někdy již v průběhu 1. roku života.


Hnízdění 2022

Vejce:
27. března v 7:44 – 1. vejce
30. března ve 20:17 – 2. vejce
2. dubna ve 20:06 – 3. vejce
5. dubna 17:38-18:03 (v tomto časovém rozmezí) 4. vejce

Mláďata:
8. května – během dne se vylíhla 3 mláďata
10. května – vylíhlo se 4. mládě


Online přenos z hnízda:

Hnízdo jestřábů lesních v Estonsku


Videozáznam kroužkování

Zdroj: looduskalender.ee, videozáznam liznm

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)