Vyberte stránku

Dokumentární film o tarantulích

autor: | Říj 23, 2017 | Dokumenty | 0 komentářů

Tarantule – popis

Tarantule – jak se jim obecně, i když ne zcela přesně říká – jsou všeobecně plaší tvorové. Jsou jedovatí jako všichni pavouci, ale jen málokdy někoho kousnou. Tropický prales v Peru je jedním z míst, kde najdeme největší hojnost sklípkanů včetně těch, které věda dosud nezná.
Tarantule nahánějí lidem přemrštěnou hrůzu. Osm set druhů tarantulí je rozptýleno po všech světadílech. V Americe je najdeme od Argentiny až po Missouri a od tropických pralesů až po pouště severoamerického jihovýchodu.
Jejich chloupky připomínají hebký sametový plášť a jejich vznosné, vysoké a klenuté nohy jsou obdivuhodné. Pokud jde o jejich velikost, je třeba říci, že právě díky ní se mohou pohybovat po zemi, aniž by je někdo obtěžoval nebo zašlápl. Pozorujeme-li páření dvou tarantulí, připomíná vášnivé tango. Po lehkém doteku čelního páru samcových končetin se samice začne natřásat, což samečka velmi vzrušuje a pomalu přibližuje své pedipalpy (druhý pár klepítek, které mají u pavouků tvar makadel), až dosáhne na její hřbetní štít. Pak – tváří v tvář – propletou končetiny, sameček zaklesne čelní nohy za klíšťky své družky, druhým párem noh ji zakloní a zespodu do ní uloží sperma. Po tomto tanci rychle uteče, dříve než ho samička po milostném vzplanutí stačí sežrat, aby pro právě oplodněná vajíčka získala dostatek proteinů.
Tarantule je samotářský tvor, který se dokáže zavrtat až třicet centimetrů pod zem.
Může dokonce usmrtit i malého chřestýše, ale jeho obvyklý jídelníček sestává z cvrčků, brouků a hmyzu všeho druhu. Přes svou tělesnou mohutnost není tento bezobratlý tvor schopen konzumovat pevné potraviny. Vstřikuje do kořisti trávicí tekutiny a poté saje elixír, který tímto způsobem vzniká. Někdy utká u svého doupěte rohož z hedvábných vláken, která ho upozorní, když se nějaký šváb nebo jiný vetřelec pokusí vniknout do jeho ústraní. Stejně jako jiní pavouci má na nohách nesmírně citlivé chlupy s nervovými zakončeními, jež zachytí i sebemenší záchvěv. Každý chlup se dále větví v mnoho menších chloupků, které pavoukům umožňují rychle pobíhat po svislých plochách navzdory zákonu zemské tíže.






Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest

Share This