Vyberte stránku

Popis Videogalerie Fotogalerie Zápisník Diskuze

[popup_trigger id=“761″ tag=“span“]Přidat fotku/záznam
[/popup_trigger]

Káně lesní online kamera

Online kamera zabírající káně lesní. V hnízdě se začátkem května objevily 3 vajíčka. Sledujte jejich příběh.

Káně lesní dorůstá 50-57 cm s rozpětím křídel 113-130 cm. Hnízdí téměř v celé Evropě s výjimkou Islandu, části Irska a Skandinávského poloostrova. V Evropě je káně lesní nejhojnějším dravcem. V České republice se zdržuje početně po celý rok, hnízdí zde v počtu 9500–13 000 párů.

Potravu tvoří převážně malí savci, hraboš polní, ptáci, plazi (ještěrky, hadi), červi, obojživelníci (většinou žáby) a ryby. Často vyhledává i auty sražená zvířata, čímž se sama vystavuje nebezpečí kolize s vozidly.

Káně lesní dospívá ve druhém nebo třetím roce života. Páry jsou monogamní a mnohdy spolu setrvávají po celý život. Rozměrné hnízdo z větví buduje zpravidla vysoko v koruně stromu. Samice ve střední Evropě začínají první vejce klást již v březnu, až v polovině dubna. Snáší obvykle dvě až tři vajíčka, někdy i jedno nebo čtyři bílá, červeno-hnědě skvrnitá. Na jejich 33–35denní inkubaci se podílejí oba rodiče. Mláďata hnízdo opouštějí po 42–49 dnech, ale stále se nacházejí v jeho blízkosti a ještě dalších 6–10 týdnů jsou rodiči krmena.
Úmrtnost mladých ptáků v prvním roce života činí 51 %, v druhém roce 32 % a ve třetím roce 29 %. V přírodě se obvykle dožívá asi 10 let.

KáněLesní videa

Káně lesní fotogalerie

Káně lesní zápisník

[popup_trigger id=“761″ tag=“span“]Přidat fotku/záznam
[/popup_trigger]
[:en]

Pin It on Pinterest

Share This

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares