Vyberte stránku

Albatros královský patří svým rozpětím křídel až 3,3 metry k největším ptákům na světě. Jeho domovem jsou běžně bouřlivá, studená moře. Jediným místem na obydlené pevnině, kde má své hnízdiště, je Taiaroa Head na poloostrově Otago na Jižním ostrově Nového Zélandu. Je zde vybudována veřejně přístupná pozorovatelna.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Spolu s albatrosem stěhovavým je albatros královský největším mořským ptákem na světě.Jsou také z nejdelších žijících mořských ptáků,pravidelně se dožívají 40 let a více.Jedna samička na Taiaroa pojmenovaná jako „babička“, odchovala mládě ve věku 62 let.
Albatros královský tráví většinu času na moři,na zem se vrací pouze v období páření a chovu mláďat.Začínají s chovem ve věku asi 6-10let,každá dvojice má mládě jednou za dva roky.
Dospělí ptáci jsou bílí s černobílými křídly. Žijí v monogamních párech, které se rozpadnou jen zřídka, například nepodaří-li se několik sezon po sobě vyvést mladé.
Jako první se na hnízdiště vrací samec,který připraví hnízdo.
Po inkubační dobu trvající 70 až 80 dnů se oba rodiče při sezení na vejci střídají. Po 3 až 4 týdny po vylíhnutí vždy jeden rodič mládě zahřívá a střeží a druhý mu přináší již natrávenou potravu ve voleti. Po měsíci již zůstává mládě samo a oba rodiče odlétají na moře pro něj lovit potravu. Doba do plného opeření, kdy má již hmotnost srovnatelnou s rodiči, trvá od 140 do 280 dnů, po ten čas jsou mláďata stále krmena. Pak se najednou o ně rodiče přestanou starat a odletí. Mládě je od té doby odkázáno samo na sebe a jen vrozené instinkty mu poradí, jak a kudy letět a lovit potravu.
Hnízdící oblast u Taiaroa,je chráněná oblast,kde letní teploty země mohou dosáhnout přes 50 stupňů Celsia.Tyto podmínky nejsou ideální pro rod,který se mnohem lépe přizpůsobuje subantarktickým podmínkám, ale Oni si vybrali toto místo.
V dřívějších dobách mohli zemřít vyčerpáním z horka.Nyní je tam vybudováno hasící zařízení,které v horkých dnech stříká vodu přes hnízda a ochlazuje ptáky.
Horké podmínky během líhnutí je velkým problémem.Líhnutí mláďat albatrosa může trvat 6 dní než se vyklube z vajíčka.Mouchy mohou naklást do vajíčka vejce během tohoto období což způsobí úhyn mláděte.Zaměstnanci proto potírají okolí hnízda mátovou esencí,která mouchy odradí.

Mládě se vylíhlo 28.ledna 2017 Patří k mladému páru albatrosů. Samec má modro-černé (BK) barevné kroužky a samička červeno-modro-černé (RBK).
Rodiče jsou většinu času na moři,střídají se v péči o mládě a pravidelně se vracejí mládě krmit.Mládě odletí v září,když mu bude 8 měsíců.
6.června byla provedena kontrola sedmi mláďat a vážení.Všechna mláďata jsou samičky.
Mládě které je v hnízdě které snímá kamera vážilo 9 kilo.Nejlehčí mládě vážilo 6,6 kg zatímco nejtěžší mělo 11,1kg.Další čtyři mláďata vážila kolem 10kg.

Videozáznamy:

Po vylíhnutí v inkubátoru dne 28.ledna,DOC ranger Colin přináší mládě do hnízda.

Samice albatrosa (známá jako RBK) přiletěla zpět poté,co byla na moři.Sameček (BK) zahřívá na hnízdě dva dny staré mládě.

Původní hnízdo přitahovalo mouchy a mládě bylo přemístěno do pěstounského hnízda v blízkosti kanceláře. V tomto videu DOC ranger Lyndon Perriman klade dezinfekční prostředek na nohy pěstouna a uklízí vysypané chobotnice, které přitahují mouchy.

DOC ranger Lyndon přináší mládě zpět do jeho původního hnízda a odebírá pěstounské mládě do jiného hnízda.

Oba rodiče na hnízdě

Mládě za úsvitu samo na hnízdě

Párty albatrosů u hnízda

Maminka přichází nakrmit mládě

Mládě si suší křídla po bouři

Čas krmení

Jeden z rodičů se vrací ke krmení čtyři měsíce starého mláděte albatrosa.

[/ihc-hide-content]

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)