Asi o třetinu mláďat více než loni vyvedli letos páry kriticky ohrožených sýčků obecných v Česku. V hlavní oblasti výskytu těchto malých sov v severních Čechách napočítali odborníci z České společnosti ornitologické (ČSO) a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR letos 95 mláďat sýčků, což je zatím nejvíc za celou dobu, po kterou ornitologové populaci sýčků sledují. V tiskové zprávě to dnes uvedla ČSO. Sýčkům se podle ornitologů dařilo díky přemnožení hrabošů, kteří jsou hlavní potravou mladých sýčků.

Velký počet mláďat sýčků je skvělá zpráva, ale až následující roky ukáží, jaký vliv měl letošní rok na celkovou populaci sýčků v Česku. Pomoci s tím mají i ornitologické kroužky. „Letos jsme okroužkovali 81 mláďat, což je historicky nejvyšší počet. Díky kroužku zjistíme, jak je daný sýček starý a kde se narodil a také, jak daleko od místa svého narození si našel nové teritorium,“ říká Miroslav Bažant, terénní pracovník ochrany sýčků z České společnosti ornitologické.


Bohužel jen malá část mláďat sýčků se dožije následujícího roku, kdy už se může stát rodičem. „Tato malá sovička často umírá pod koly aut nebo v technických pastech, jako jsou napáječky pro dobytek, komíny, roury či sudy s vodou, kde se mohou sýčci utopit. V takových pastech hyne třetina sýčků, u kterých známe příčinu úmrtí,“ vysvětluje terénní pracovník ochrany sýčků z ČSO Miroslav Bažant.

„Sýčci běžně mívají tři až pět mláďat, ale my jsme letos objevili pět snůšek se šesti mláďaty a jednu snůšku se sedmi mláďaty,“ popsal situaci hlavní koordinátor ochrany sýčků z ČSO a Ústavu biologie obratlovců Martin Šálek.

Sýčkům se dařilo podle ornitologů paradoxně díky přemnožení hrabošů, které naopak poškodilo sklizeň na polích. „Při kontrole budek jsme zjistili, že sýčci měli velké zásoby hrabošů. V jedné budce jsme jich napočítali dokonce 21. Sýčci ze silného hrabošího roku těžili opravdu významně,“ uvedl Šálek. Za vymíráním sýčků stojí podle odborníků intenzivní zemědělství spojené s úbytkem velkého hmyzu, kterým se sýčci živí. V Česku nyní zbývá asi posledních 100 párů těchto sov.

Hlavním důvodem, proč sýček ubývá z české krajiny, je intenzivní zemědělství a s ním spojený úbytek velkého hmyzu, kterým se sýček živí. Z naší dříve nejpočetnější sovy s desítkami tisíc párů je nyní sova nejohroženější, jejíž páry se počítají už jen na desítky. „Abychom sýčky podpořili, chráníme je přímo v terénu. Spolupracujeme s farmáři, domlouváme šetrnější hospodaření, na louky umisťujeme berličky, ze kterých mohou sýčci lovit, a na farmách vyvěšujeme budky a zároveň odstraňujeme nebezpečné technické pasti,“ sděluje Bažant.

Ochránci sýčků letos spočítali 33 hnízdění, přičemž dvě třetiny z nich byly ve speciálních budkách a třetina v dutinách domů a jiných staveb. „Původně sýčci hnízdili v dutinách starých stromů. Teď už je najdeme výhradně v blízkosti lidí, většinou na farmách. Tam, kde sýčci jsou, pro ně vyvěšujeme speciální budky, které jsou bezpečné před predátory, jako jsou kuny a kočky. Letos v budkách sýčci vyvedli 71 mláďat, což jsou tři čtvrtiny ze všech zjištěných. To je ohromný ochranářský úspěch a také ujištění, že cílená ochrana sýčků má význam,“ dodává Martin Šálek.

Zdroj: birdlife.cz, úvodní fotografie – Jedno z 95 mláďat, které sýčci letos vyvedli v severních Čechách. Foto: Ludmila Korešová

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares