Vyberte stránku

Webová kamera byla instalována v novém hnízdě ve čtvrti Varaklani, které bylo nalezena v roce 2014. Letos v hnízdě nebylo nalezeno žádné vejce.
Orli v tomto hnízdě v roce 2017 úspěšně odchovali jedno mládě.
26. března 2019 – začalo živé vysílání
V letošním roce zde orli nezahnízdili, ale o návštěvníky na hnízdě není nouze. Na hnízdo se nastěhovala rodinka kuny lesní.



Kuna lesní je středně velká lasicovitá šelma rozšířená na celém území Evropy.
Kunu lesní nalezneme ve vlhkých lesních komplexech, nejčastěji pak v jehličnatých nebo smíšených, občas se objeví i v parcích, na vesnicích nebo v menších městech. Je aktivní večer a v noci, kdy se vydává za potravou, kterou tvoří především malí savci, ptáci, hmyz, žáby, ale i ptačí vejce, různé plody nebo med, příležitostně i mršiny. Její nejoblíbenější kořistí jsou veverky. Poměrně často uloví i větší živočichy, jako jsou králíci a zajíci. Má skvěle vyvinutý sluch a zrak, kterým dokáže zaznamenat i malé druhy živočichů.
Pohlavní dospělosti dosahuje ve druhém až třetím roce života. Páří se v červenci a srpnu a díky utajené březosti (zárodek se v děloze po určitou dobu nevyvíjí) rodí 2–6 mláďat v březnu nebo dubnu, po 8–9 měsících březosti. Mláďata se rodí zcela nemohoucí, slepá a málo osrstěná. Oči se jim otevírají po 7 dnech života a mateřské mléko sají po dobu 3 měsíců. Svá rodná doupata opouštějí po dvou měsících a plně nezávislá jsou po šesti měsících života. V přírodě se dožívá průměrně 15 let.



Online přenos – webkamera 2

Orel křiklavý webkamera Lotyšsko

Videozáznamy

16. června navštívil hnízdo jestřáb lesní




7. června se objevila na hnízdě kuna, nosila do hnízda trsy hub, které tam zahrabala.

Rodinka kun na hnízdě

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares