Vyberte stránku

Tato kamera v Jižní Africe byla nastavena na úroveň očí leoparda, aby poskytla jedinečný pohled na měřítko zvířat, která se často vyskytují u vodního napajedla. Žirafy a sloni nad kamerou dávají divákovi zcela jinou perspektivu těchto tvorů.
Zvířata navštěvující tuto kameru zahrnují gepardy, lvy, slony, žirafy, impaly, paviány, prasata bradavičnatá, sovy, egyptské husy, langusty, surikaty, vodní husy a dikobrazy.
Naledi je součástí Balule, 40 000 hektarové rezervace v blízkosti národního parku Kruger.



Mangusty jsou drobné šelmičky patřící do čeledi promykovití. Mají velkou špičatou hlavu, malé uši, dlouhý ocas a krátké nohy opatřené silnými, dlouhými drápy, kterými hrabou v půdě. Žijí v savanách, otevřených lesích, křovinaté krajině a na travnatých pláních. Nejhojnější jsou v oblastech s velkým množstvím termitišť, která jsou jejich nejoblíbenějšími úkryty. Často se také vyskytují v blízkosti lidských obydlí, kde snadno zkrotnou a jsou ochočeny.
Jsou to zvířata s denní aktivitou, v noci spí společně v norách v opuštěných termitištích, hromadách kamenů nebo dutinách stromů. Stávají se potravou šakalů, dravých ptáků, domácích i divokých psů, karakalů, gepardů, medojedů, krajt, jedovatých hadů, ale i dalších druhů mangust. Mohou běžet rychlostí až 60 km/h, jejich rychlost jim umožňuje vyhnout se třeba i útoku hada. Dožívají se okolo 20 let.
Mangusty jsou společenská zvířata žijící v rodinných skupinách o 20 zvířatech průměrně, v kterých panuje přísná hierarchie mezi jedinci stejného pohlaví. Nejvýše stojí postavený dominantní pár, většinou jde o nejstarší jedince.



Společně obhajují teritorium o velikosti 0,3–0,6 km2, značkují ho výměšky žláz a trusem. Většinou se teritoria skupin trochu překrývají a může docházet ke konfliktům, početnější skupina obvykle vyhrává. Společně hledají potravu, starají se o mláďata, hlídají skupinu před predátory a spí v podzemní noře. Stěhují se do jiného úkrytu každé 2–3 dny. Když není v blízkosti žádný úkryt, skupina přenocuje tak, že si jedinci lehnou na sebe s hlavami směrem ven.
Mangusty se živí drobnou potravou, jako jsou různé druhy hmyzu, larvy brouků, pavouci, štíři, žáby, vejce, malé ještěrky a hadi, drobní ptáci a savci. Výjimečně žerou i různé bobule. Celá skupina se vydává za potravou společně, nejčastěji ráno a někdy i pozdě odpoledne.
Každý jedinec si potravu hledá samostatně a brání si ji proti ostatním. Mangusty využívají při lovu svůj vynikající čich a silné drápy, kterými hrabou v zemi a v dřevě. Často také hledají v blízkosti hnoje velkých býložravců, protože se tam shromažďují brouci a stonožky.
Nebezpečnou kořist produkující jedovaté látky, jako jsou stonožky a žáby, nejprve mangusty oválí na zemi a až potom sežerou. Vejce a tvrdé brouky chytnou do předních končetin a mrští jimi pod zadními končetinami o tvrdou zemi nebo kámen.



Březost trvá okolo 60 dní a rodí se 2–6 mláďat, která první týdny života tráví v podzemní noře. Když je březích více samic, synchronizují dobu narození na stejný den. Už 10 dní po porodu je samice znovu v říji, a tak může mít za sezonu až 3 vrhy. Když se skupina s mláďaty vydává za potravou, je hlídána 1–3 jedinci. I podřízené samice mají v té době mléko a krmí mláďata dominantní samice.
Ve 4 týdnech se mladí připojují ke skupině a hledají si sami potravu, s mládětem chodí jeden dospělý jedinec, který mu pomáhá a chrání ho. Samice většinou zůstávají ve skupině a šplhají po žebříčku hierarchie, někdy ji ale také opouští. Mladí samci odchází a hledají si jinou skupinu – když narazí na samice, které odešly, vytvoří skupinu novou.


Online přenos:

Napajedlo Naledi

Videozáznam

Rodinka u napajedla

Pin It on Pinterest




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)