Vyberte stránku

Toto hnízdo bylo objeveno v okrese Sigulda před pouhými dvěma lety. V loňském roce zde čápi měli čtyři mláďata, tři dospěla. Čtvrté mládě rodiče moc nekrmili, zřejmě neměli dostatek potravy. Poslední mládě bylo v hnízdě viděno 6.září.

Předchozí hnízdo bylo známé nejméně od roku 1982 a bylo používána až do roku 2005, kdy bylo zničeno. Pravděpodobně pak se čápi přesunuli do tohoto hnízda. Hnízdo je přibližně 18 metrů nad zemí.
Samička dostala jméno Gaja a sameček se jmenuje Kapuo.
Celkem pět vajíček samička snesla v období od 12. – 20. dubna
První dvě mláďata se vylíhla ve stejný den 18. května, třetí 19. května a čtvrté mládě se vyklubalo 20. května. Poslední páté vajíčko se nevylíhlo.
Mladí čápi jsou schopni letu přibližně kolem 73 dní od vylíhnutí. Z jiných hnízd je známo,
že nejstarší pták nemusí nutně opustit hnízdo jako první. Čápi se budou vracet na hnízdo ještě přibližně další dva týdny, kde je rodiče budou nadále přikrmovat. Pohlavně dospívají ve třech letech.



Videozáznamy z hnízda
Velké skoky a posilování křídel

Samec Kapuo přináší jídlo




Jedno z mláďat skáče sourozencům po zádech

Čáp poskakuje na kraji hnízda




Samice Gaja přináší jídlo

Samec Kapuo přináší snídani

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest