Papuchalk bělobradý známý též pod názvy papuchalk ploskozobý nebo severní, je malý mořský pták z čeledi alkovitých. Díky svému výrazně zbarvenému velkému zobáku je nazýván též mořským papouškem.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Za potravou se potápí, a to až do hloubky 70 m; pod vodou, kde dokáže vydržet až 30 sekund,
k plavání využívá svých silných křídel. Končetiny s plovacími blánami mu pak slouží jako kormidlo. Během hnízdního období se přitom při hledání kořisti může od hnízdiště vzdálit až 100 km. Živí se především malými druhy ryb, jakými jsou např. sledi, šproti nebo smáčky, požírá též zooplankton, různé korýše a měkkýše. Má přitom zvláštně přizpůsobenou horní čelist zobáku a jazyk, které má poseté spoustou drobných trnů umožňujících držení i více než 30 rybek najednou.

Atlantičtí papuchalci tráví většinu času na moři – přicházejí na zemi každý rok na jaře,kde žijí
v koloniích a vychovávají svá mláďata .Na kamerách můžeme spatřit papuchalky na ostrově Seal National Wildlife Refuge v Maine.
Kamera je umístěná na ostrově který tvoří převážně žulové bloky a nízkorostoucí vegetace.
Kamera zachycuje noru papuchalků a jejich rodinný život na ostrově Seal NWR.
Papuchalci bělobradí pohlavně dospívají ve věku 4–5 let, jsou monogamní a hnízdí v koloniích. Využívají přitom převážně nor vyhloubených na travnatých svazích, ale hnízdí též mezi skalami nebo balvany. Na úpravě budoucího hnízda, které později vystýlají trávou, peřím nebo mořskými řasami, se podílí především samec.
V každé snůšce je jen jedno vejce, na jehož 39–45 dnů dlouhé inkubaci se podílí oba rodiče. Mláďata jsou pak opeřena asi ve věku 49 dnů. V tomto věku opouští hnízdo a hned se vydávají
do moře.
Atlantičtí papuchalci jsou vynikající plavci a na zem nepřistávají mimo období rozmnožování.Létají,plavou po celý rok bez ohledu na počasí.
Atlantický papuchalk je jediný druh nalezený na pobřeží Atlantiku.Tři další druhy papuchalků se nacházejí pouze v Pacifiku.

Videozáznamy:

Papuchalci na ostrově

Mládě papuchalka v noře

Sameček se samičkou

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares