Americký černý medvěd je středně velký medvěd původem ze Severní Ameriky. Jedná se o nejmenší a nejrozšířenější druh medvěda kontinentu. Americký černý medvěd je nejvíce obyčejným druhem medvěda na světě. Samice mají tendenci mít štíhlejší a ostré tváře než samci.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Uši má malé a zaoblené, často špičaté a jsou dobře nasazené na hlavě. Vestigální ocas je obvykle dlouhý 5 centimetrů. Kůže je měkká, s dlouhými, hrubými, tlustými ochrannými vlasy. Přes své jméno, černé medvědi vykazují velké množství barev. Jednotlivé barvy srsti se mohou pohybovat od bílé, blonďaté, skořicové nebo světle hnědé až tmavé čokoládové hnědé, modravé odstíny, černé a albino.Někteří je mohou zaměnit s medvědy grizzly. Grizzly medvědi mohou být rozlišeny podle jejich ramenního hrbu, větší velikost a širší, více konkávní lebky.
Černé medvědí tlapky mají krátké drápy, které jim pomáhají stoupat, kopat, shromažďovat rostlinné potraviny a napadat drobné savce. Při jídle používají drápy jako prsty.
Hmotnost černého medvěda se mění podle věku, pohlaví, zdraví a sezóny. Sezónní odchylky hmotnosti jsou velmi výrazné: na podzim je jejich hmotnost o 30% vyšší než na jaře, kdy se černí medvědi vynoří ze svých doupat.Dospělí samci váží mezi 57-250 kg .Samice váží o 33% méně.
Černý medvěd má vynikající zrak a sluch. Jejich největší smysl je smysl pro pach, který je asi sedmkrát větší než u psů.
Když dorazí zima, černí medvědi tráví v klidu sezónu, spalují tělesný tuk, který si vybudovali tím, že po celé léto jedí. Jejich doupata si dělají v jeskyních, dunách, štěrkovinách nebo jiných chráněných místech – někdy dokonce i ve větvích stromů vysoko nad zemí.
Černí medvědi jsou všudypřítomní se svou stravou se velmi liší v závislosti na sezóně a místě. Většina stravy se skládá z trávy, kořenů, bobulí a hmyzu. Jedí také ryby a savce a také si rádi pochutnají na lidských potravinách a odpadcích.
Mladé výhonky a pupeny ze stromů a keřů během jarního období jsou zvláště důležité pro černé medvědy, kteří se vynořují z hibernace, protože pomáhají obnovovat svaly a posilovat kostru a často jsou jedinou stravitelnou potravinou, která je k dispozici v té době. Během léta se stravování skládá převážně z ovoce, zejména z bobulí a měkkých pupenů.
Většina zvířecí stravy černého medvěda se skládá také z hmyzu, jako jsou včely, mravenci a jejich larvy. Černí medvědi mají rádi med a hýčkají si stromy kde jsou úly. Jakmile je úl narušen, černí medvědi budou drápy vyškrábat a konzumovat med a pochutnávat si na něm.
Černý medvěd je velmi adaptabilní. Jsou docela inteligentní a zvědaví. Ale tento menší medvěd je velmi plachý a obecně se vyhýbá konfrontacím. Záznamy o napadení člověka jsou vzácné.
Černí medvědi vstupují do svých nor v říjnu a listopadu. Hibernace u černých medvědů obvykle trvá 3-5 měsíců. Během této doby jejich srdeční frekvence klesá z 40-50 úderů za minutu na 8 úderů za minutu.
Zvláštní hormon, leptin, se uvolňuje do systémů černého medvěda a potlačuje chuť k jídlu. Vzhledem k tomu, že při spánku nevylučují, je dusíkatý odpad z těla medvěda biochemicky recyklován zpět do svých proteinů. To také slouží k tomu, aby zabránilo ztrátě svalové hmoty, neboť proces používá odpadní produkty k budování svalů během dlouhých období nečinnosti. Ve srovnání s pravými hibernátory jejich tělesná teplota výrazně neklesá (zůstává kolem 35 stupňů Celsia) a zůstávají poněkud pohotovostní a aktivní.
Během zimy černí medvědi spotřebovávají 25-40% své tělesné hmotnosti.
Poté, co se na jaře vynoří ze svých zimních nor, vracejí se zpět po dobu dvou týdnů, aby si jejich metabolismus zvykl na aktivitu.
Samice obvykle produkují svůj první vrh ve věku 3-5 let. Samice žijící ve vyspělých oblastech mají tendenci otěhotnět v mladším věku.
Doba páření trvá 2-3 týdny.
Období březosti trvá 235 dní a mláďata se obvykle narodí od konce ledna do začátku února. Velikost vrhu je mezi 1 a 6 mláďaty; Typicky dva nebo tři.
Při narození mláďata váží přibližně půl kila. Obvykle otevírají oči po 28-40 dnech a začínají chodit po pěti týdnech. Mláďata jsou závislé na mateřském mléce po dobu 30 týdnů a dosáhnou nezávislosti v 16-18 měsících. Ve věku šesti týdnů dosáhnou váhy 1 kila, v 8 týdnech dosáhnou váhy až 2,5 kila a ve věku 6 měsíců váží 18-27 kilo. Dosáhnou pohlavní dospělosti ve věku tří let a svého plného růstu dosáhnou za 5 let.
Průměrná délka života ve volné přírodě je 18 let, ačkoli je zcela možné, že divoké exempláře přežívají více než 23 let.

Videozáznamy:

Samice v tomto období vyhání svá roční mláďata.Potřebují si založit své vlastní území.Mladí samci začínají bloudit po okolí,samičky jsou více snášeny u území medvědice.

Mladý medvěd se přišel napít a předvádí se zblízka před kamerou 6.června 2017

Pohled kamery 4

Kamera 2

10.června se nám opět přišel ukázat
Medvěd se napije a poté zkoumá okolí

Krásný videozáznam medvídka u krmelce,kde si pochutnával na semínkách.

Medvěd zblízka

Medvídě se snaží dostat na lůj v krmítku,poté si vychutnává semínka

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares