Vyberte stránku

Buřňák bermudský se vyskytuje v okolí Bermud, hnízdí na ostrůvcích v jihovýchodní části Bermud, dohromady zvaných Castle Harbour islands, dále na ostrově Nonsuch Island. Zatoulává se až k východnímu pobřeží USA, ojediněle do Evropy (Portugalsko). Buřňák bermudský je velice ohrožený druh. V polovině minulého století byl na pokraji vyhynutí, na jediném známém hnízdišti bylo v roce 1951 18 párů. Počty se velice pomalu zvyšují, v roce 2003 70 párů vyvedlo 40 mláďat, v roce 2005 71 párů vyvedlo 35 mláďat. Buřňáci tráví většinu svého života na moři, v době hnízdění se přesouvají na pevninu. Tito ptáci se živí hlavonožci a malými druhy ryb. Jsou monogamní a páry si mezi sebou vytváří pevná pouta. Buřňáci se dožívají věku přibližně 23 let.



Kamera je zasazena do boku kupolovité, člověkem vytvořené nory odboru životního prostředí
a přírodních zdrojů (DENR) na ostrově Nonsuch.
Tato nora je součástí větší translokace projektu, nory jsou nezbytné pro dlouhodobé přežití bermudského buřňáka.
Buřňák bermudský hnízdí v norách dlouhých dva až tři a půl metru. V noře je ohyb, tím pádem nedopadá dovnitř žádné světlo. Hnízdní komora na konci nory má odnímatelné betonové víko. Díky tomu mohou biologové kontrolovat stav vajíčka a poté i mláděte.
Po kolonizaci této nory v roce 2009 samečkem E0212 a samičkou E0197 bylo hnízdění až do roku 2013 neúspěšné. Od roku 2014 hnízdící pár úspěšně vyvedl každý rok mládě.
K rezervaci patří devět malých ostrovů, z nichž největší je ostrov Nonsuch. Má rozlohu asi šest hektarů a nachází se ve východním cípu celého souostroví. Pod vedením dr. Wingatea se ostrov Nonsuch stal „živým muzeem“, kde je možné vysadit původní bermudské rostliny a zvířata, které se podařilo zachránit před vyhynutím.



Poté, co buřňáci strávili měsíce krmením na Atlantském oceánu, se vrátili na ostrov Nonsuch,
do nor, kde se budou pářit a trávit čas v hnízdě. Návrat páru signalizuje začátek rozmnožovacího období. Chovné páry se obvykle vrací zpátky na ostrov Nonsuch každý rok na začátku listopadu, než se odváží zpět na moře po většinu prosince. Začátkem ledna se samička vrátí do hnízda
a snese jedno jediné vejce.



Videozáznam
Buřňáci se vrátili do hnízdící nory – páření

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest