Vyberte stránku

Hnízdo orlů skalních se nachází na bažinatém ostrově v Lotyšsku poblíž Murmastiene. Hnízdo není přírodní, v roce 2010 hnízdo postavil Dr.biol. Uģis Bergmanis. Hnízdo bylo obýváno v roce 2016, kde úspěšně orlí pár vyvedl jedno mládě. V roce 2017 a 2018 se v hnízdě zdržoval pouze jeden dospělý orel, který příležitostně do hnízda přinášel nové větve.
Pořadatelé – Dr.biol. Uģis Bergmanis a Lotyšské státní lesy.


Orel skalní
Orel skalní, je jedním z největších terestricky žijících orlů na severní polokouli a hned po orlovi mořském největší dravec žijící v České republice. Má velký areál rozšíření – obývá Severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku.
Orel skalní je robustní pták s délkou těla 80 – 90cm, rozpětím křídel 195- 220 cm a hmotností
2,8 -4,5 kg. S dlouhým ocasem, velkými a silnými spáry, silným zobákem a širokými křídly, které mají mezi letkami mezery pro dosažení vyššího vztlaku při vznášení. Zbarvení a velikost se viditelně liší podle několika poddruhů. Podobně jako u mnoha jiných dravců jsou i u orla skalního samice výrazně větší než samci. Zbarvení peří se pohybuje od černohnědé po tmavě hnědou se zlatým odstínem na temeni hlavy a zátylku, díky kterému získal i svůj anglický název zlatý orel (Golden Eagle). Hřbet bývá také obvykle světlejší než břišní část těla. Pohlaví se vzájemně od sebe zbarvením neliší. Mladí ptáci mají světlá pera na křídlech a při kořeni ocasu, které jim mizí až v pátém roce života.
Hnízdění začíná v březnu až v květnu a samice sedí na vejcích asi 43 dny.
Po vyklubání mláďat zůstává na hnízdě ještě do té doby, dokud mláďatům nevypučí přes prachový šat peří. V té době sedí obvykle jediné mládě na hnízdě samo a zhruba jednou denně dostává na okraj hnízda potravu. Asi po 8 týdnech je mladý orel plně opeřen a hnízdo opouští nejpozději po 80 dnech. Pohlavně dospívá v 5. až 6. roce.
Orel skalní má velice dobrý zrak. Při hledání potravy se vznáší ve velké výšce a bedlivě prohlíží terén pod sebou. Ve vzduchu se pohybuje průměrnou rychlostí 50 km/h, ale dokáže letět
i 120 km/h a při letu střemhlav dosahuje rychlosti až 300 km/h. Jeho potravou se nejčastěji stávají svišti, zajíci, myši, lasice, lišky, mladí jeleni, malí až středně velcí ptáci. Během zimního období,
kdy je nedostatek potravy, se často přiživuje i mršinami.


Online přenos z hnízda:

Orel skalní – webkamera

Videozáznamy:

Orel na hnízdě

Orel odpočívá v hnízdě



Samička na hnízdě

Donáška přináší větví do hnízda



Orel skalní i velkém větru přináší větvičku do hnízda

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest