Velkým úspěchem pokračuje projekt na ochranu dudka chocholatého na jižní Moravě, který před čtyřmi roky odstartovala Zoo Brno.
Ve speciálních budkách, které chovatelé s dobrovolníky nainstalovali v krajině a jimž se říká dudníky, objevili v uplynulých dnech celkem deset mláďat, což je nejvíce za uplynulé tři roky.
„Je to završení naší dlouholeté snahy o ochranu dudků. Výtečné je, že ptáci skutečně naše budky využívají. Letos jsme jednu budku přesunuli, protože se nám předchozí umístění zdálo nevhodné. Záhy byla obsazena,“ řekl Právu kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov.
Hned v prvním roce byla jedna budka obsazená a pár dudků zde vyvedl čtyři mláďata. Následující rok se situace v tomto dudníku opakovala a pár vyvedl celkem pět mláďat. V roce 2019 nezahnízdili dudci ani na jednom místě, v jedné budce zahnízdil silně ohrožený krutihlav obecný. Letošní sezóna byla zatím nejúspěšnější. Ve dvou umělých hnízdních dutinách ochranáři zaznamenali celkem deset mláďat.


Projekt je zaměřen na ochranu a posílení populace dudka chocholatého, který je podle české legislativy zařazen do kategorie „silně ohrožený“. Za hlavní příčinu ohrožení se považuje ztráta biotopu a nevhodné zemědělské hospodaření. Dudek chocholatý obývá otevřenou krajinu pastvin a luk s občasnými skupinkami vzrostlých stromů nebo i řidších lesů, které mu poskytují potřebné dutiny ke hnízdění. Jejich zobák není uzpůsoben k tesání, musejí proto vyhledávat dutiny, které v krajině už jsou. Právě s tím se ochranáři dudkům rozhodli pomoci a vytipovali pět lokalit, do kterých umístili speciální budky. Kromě nových hnízdišť se program snaží zajistit v příslušných lokalitách i vyhovující prostředí.

Dudek chocholatý

Dudek chocholatý je tažný pták, který zimuje v Africe. Nepřehlédnutelný je díky své chocholce na hlavě. Po většinu roku žije jednotlivě. Partnerku si dudek k sobě láká svým vzezřením a zpěvem. Potravou dudka chocholatého je především hmyz. Vyhledává různé druhy, například housenky a larvy, také mravence, které vyhrabává ze země nebo žížaly a menší ještěrky. Ročně mívá jednu snůšku po 5–7 bílých nebo nažloutlých vejcích o rozměrech 26,0 × 17,9 mm. Inkubace je 16 dnů, sedí pouze samice, které samec přináší potravu. Mláďata jsou zpočátku krmena pouze samicí, od 10. dne oběma rodiči a hnízdo opouštějí po 26 dnech. Dalších několik dnů jsou krmena mimo hnízdo. Pohlavně dospívají ve stáří 1 roku.

Zdroj .zoobrno, wikipedie, pixabay

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares