Vyberte stránku

Je to fascinující druh, který tráví většinu svého života v letu.
Rorýs šedohnědý je malý stěhovavý pták z řádu svišťounů , patřící k nejlepším letcům vůbec.
Rorýs šedohnědý je 16–18 cm velký, dosahuje rozpětí křídel 39–44 cm. Je velmi podobný rorýsi obecnému. Oproti rorýsi obecnému má širší křídla, hlavu, krk a celkově zavalitější tělo. Čelo a hrdlo je světlejší. Loketní letky, vnitřní ruční letky a ruční krovky jsou světlejší oproti spíše černavým vnějším ručním letkám a tmavě hnědavému pláštíku. Světlé lemy per vytváří dojem větší „šupinovatosti“ zejména na spodní straně těla. Oproti rorýsi obecnému má pomalejší rázy křídel a více plachtí. Je tažný. Hnízdí v jižní Evropě, v severní Africe a na území jihozápadní Asie. Zimuje jižně od Sahary.
Hnízdo je umístěno ve školní budově v Jeréz de la Frontera v Cádizu. Španělsko
Samička snesla jedno vajíčko, které po boji s jiným rorýsem, který zřejmě usiloval o hnízdo, bylo vyhozeno mimo hnízdo. Vajíčko bylo vráceno zpět do hnízda, ale jeden z rorýsů ho opět vyhodil.
Nyní je v hnízdě nová snůška. 11. června samička snesla druhé vejce.


Videozáznamy z hnízda

Pár rorýsů na hnízdě

Narušitel v hnízdě

Navrácení vajíčka do hnízda, které se po boji ocitlo mimo hnízdo



Vyhození vajíčka z hnízda

Pár na hnízdě

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest