Hnízdo Sovice sněžní se nachází v Barrow na Aljašce a je součástí dlouhodobé studie sov. V této roční době je 24 hodin sluneční světlo, lze tedy pozorovat hnízdo ve dne v noci.
Výzkumný ústav sov (ORI) se již 28 let věnuje vědeckému výzkumu sov – jejich ekologii, přírodovědným vztahům a vztahům biotopů.



Vzhledem k tomu, že sovy jsou chronicky nedostatečně zkoumány a špatně chápány, snaží se poskytovat kvalitní, dlouhodobé studie sov a používat poznatky k podpoře ochrany přírody.
Tato samice již inkubovala pět vajec, když bylo hnízdo nalezeno. Takže přesně nemůžeme říct, kdy se mláďata vylíhnou. K líhnutí mláďat by mělo dojít přibližně v druhé polovině června až začátkem července.
Denver přišel na toto studijní místo v aljašské Arktidě 1. června. Projekt (oficiálně nazvaný Snowy Owl Breeding Ecology a Lemming Population Study) probíhá každoročně do 1. září, jak tomu je již 28 let. Hnízdo, které sledujete, je jedním pouze ze dvou, které zatím bylo nalezeno, studijní místo je 160 čtverečních km.
Míry hnízdění se značně liší mezi sezónami. Minulý rok bylo relativně málo hnízdění. Zatímco původně bylo nalezeno sedm hnízd, pouze čtyři mláďata vyrostla a vyletěla z hnízda.
Ani jeden z rodičů není kroužkován. Sameček je původní, letošní samice je jiná, než loni. Toto hnízdo je součástí dlouhodobého výzkumu Sovice sněžní a výzkum bude probíhat po celou dobu hnízdění. Součástí je monitorování návštěv hnízda každé tři až čtyři dny.



Sovice sněžní je monotypický druh sovy z čeledi puštíkovitých.
Sovice sněžní se vyskytuje po celé severní polokouli, a to v Severní Americe (Kanada, Alijaška, USA, Grónsko), v Evropě (Velká Británie, Island, Skandinávie, severní Rusko a Sibiř) a v Asii (Čína, Japonsko). Zde se zdržuje v otevřené tundře s porosty nízkých křovin, na vřesovištích a v různých mokřadních biotopech. Je částečně tažná, většina populací migruje do jižního Ruska, Gruzie, severní Číny, Texasu, někdy i Karibiku. Občas se zatoulá i k nám do ČR. Samci jsou menší než samice a na jejich bílém podkladu je pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná a čistě bílý má pouze závoj, hruď, nohy a spodinu křídel.
Sovice vytváří většinou monogamní páry, někdy je však možné zahlédnout samce s více samicemi a naopak. Tyto sovy hnízdí na zemi, obvykle na mírně vyvýšeném místě, kde vyhrabávají mělkou prohlubeninu, do které samice naklade vajíčka. Počet vajíček je závislý na množství potravy (lumíků), když je jí dostatek, může samice naklást až 7 – 11 vajíček. Samice sedí v hnízdě a stará se o vajíčka a později o mláďata. Samec ji po tuto dobu přináší potravu, kterou naloví. Potravu tvoří převážně hlodavci a zajíci, ptáci do velikosti husy, občas ryby, obojživelníci, hmyz a korýši. V zimě je sovice aktivní hlavně za soumraku a při svítání, v létě přechází na denní aktivitu.



Online přenos:

Sovice sněžní – webkamera hnízda na Aljašce

Videozáznamy z hnízda:

Sameček přináší samičce potravu




Další Lumík pro samičku

Dodávka potravy

Samička si letěla protáhnout křídla




Sameček přináší samičce potravu

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares