Vyberte stránku

Mladý kondor kalifornský se připravuje na svůj první let. Zdržuje se na skalním útesu,
kde procvičuje svá mohutná křídla. 6. října bude mladému samečkovi 6 měsíců, v tomto věku mladí kondoři začínají létat.
Orel skalní často útočí na bezbranná mláďata kondorů, bylo pozorováno několik útoků, když se orel skalní neúspěšně pokoušel ulovit mládě, jejich celkový dopad na kondory vyžaduje více studií. Je známo, že dospělí kondoři se často spojí s těmito velkými dravci
a to i za letu a u potravinových zdrojů. Mladý sameček nebyl tímto návštěvníkem zraněn,
včas se odešel schovat na bezpečné místo do dutiny.



Orel skalní je robustní pták s dlouhým ocasem, velkými a silnými spáry, silným zobákem
a širokými křídly
, které mají mezi letkami mezery pro dosažení vyššího vztlaku při vznášení. Zbarvení a velikost se viditelně liší podle několika poddruhů. Podobně jako u mnoha jiných dravců jsou i u orla skalního samice výrazně větší než samci. Zbarvení peří se pohybuje od černohnědé po tmavě hnědou se zlatým odstínem na temeni hlavy a zátylku, díky kterému získal i svůj anglický název zlatý orel (Golden Eagle). Hřbet bývá také obvykle světlejší než břišní část těla. Pohlaví se vzájemně od sebe zbarvením neliší. Mladí ptáci mají světlá pera na křídlech a při kořeni ocasu, které jim mizí až v pátém roce života. Orel skalní je obyvatelem hornatých oblastí, polopouští, luk nebo polí. Je částečně tažný, v Česku jej můžeme vzácně spatřit od ledna do května, kdy odlétá na svá hnízdiště. Zde se zdržuje až do září a k nám se znovu vrací v říjnu.
Patří k agresivnějším druhům.
Orel skalní má velice dobrý zrak. Při hledání potravy se vznáší ve velké výšce a bedlivě prohlíží terén pod sebou. Ve vzduchu se pohybuje průměrnou rychlostí 50 km/h, ale dokáže letět i 120 km/h a při letu střemhlav dosahuje rychlosti až 300 km/h.



Ulovenou kořist většinou vynese na vyvýšené místo. Silným zobákem ji poté rozporcuje a natrhá na menší kousky, které konzumuje. Velice často loví v párech, přičemž využívá vzájemné spolupráce. Jeho potravou se nejčastěji stávají svišti, zajíci, myši, lasice, lišky, mladí jeleni,
občas i malí až středně velcí ptáci. Během zimního období, kdy je nedostatek potravy, se často přiživuje i mršinami.
Orel skalní je jedním z největších terestricky žijících orlů na severní polokouli a hned po orlovi mořském největší dravec žijící v České republice. Má velký areál rozšíření – obývá Severní Ameriku, Evropu, Asii a severní Afriku.


Videozáznamy:
Útok na mladého samečka kondora

Orel skalní v oblasti hnízda

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest