V olomoucké zoo se narodila mláďata nejmenší opice na světě. Mláďata na svět přišla už v první polovině srpna, zoo o nich informovala až nyní. Jedná se o nejmenší žijící druh primáta na světě, dospělý jedinec váží pouhých 120 až 140 gramů.
„Matky u kosmanů zakrslých své potomky pouze kojí, veškerou péči o ně proto přebírají zbylí členové rodiny. Chůvami se to kolem nich jen hemží,“ popsala zooložka Jitka Vokurková
Mláďata po porodu nosí na svých bedrech nejen otec, ale i sourozenci. Kosmaní novorozenec je však pořádný cvalík. Než se mládě ve věku deseti týdnů postaví na vlastní nohy, váží zhruba polovinu toho, co otec.


Olomoucká zahrada chová kosmany od roku 1994. Od té doby se v chovu narodilo 125 potomků. Zoologická zahrada je také držitelem označení Nejúspěšnější chovatel druhu v rámci Unie českých a slovenských zoologických zahrad za kosmana bělovousého, kterým chov kosmanů v Olomouci začal.

Kosman zakrslý

Kosman zakrslý je nejmenší primát, ketrý se vyskytuje v tropických deštných lesích poblíž řek ve státech Brazílie, Kolumbie, Ekvádor a v Peru.
Kosman zakrslý má hebkou žlutohnědou srst a ocas lemovaný černými kroužky, který je o několik centimetrů větší, než celé tělo. Břicho bývá světlejší. Po většinou mají hustou srst a jeho zbarvení mu velmi pomáhá ve splynutí s prostředím, ve kterém žije. Jeho drápy jsou speciálně přizpůsobeny ke šplhání po stromech, které je pro tento druh charakteristické. Jeho tělo dorůstá sotva 14-16 cm a jeho delší ocas od 15 do 20 cm. Hmotnost samců nepřesahuje 140 g a hmotnost samic 120 g.

Kosmani zakrslí se pro svou drobnou velikost stávají častým terčem dravců a hadů, což utvrzuje i jejich prudká aktivita, ale většinou se snaží pohybovat spíše výjimečně a když už, tak se střídavým obdobím nehybné strnulosti. Jeho neobvyklou mrštnost dokazuje i fakt, že dokáže doskočit až do vzdálenosti 5 m. Má dobrý sluch, horší zrak, ale skvělý hmat. Většinu svého života tráví na stromech a na zem slézá jen velice zřídka, buď za potravou, nebo s cílem přemístit se na jiný strom. Je aktivní hlavně přes den, v poledne a na večer často odpočívá. Noci tráví ve stromových dutinách a za potravou vyráží nejčastěji odpoledne. Loví nejrůznější hmyz, malé ptáky a jejich vejce, ale nepohrdne ani různými plody. Je to tvor společenský, který žije buď jen v párech, ale častěji v malých skupinkách čítajících 5 až 10 členů, kde je dominantní samice. Bohužel jeho malá velikost a roztomilý vzhled způsobily jeho tvrdé pronásledování lidmi, které kosmany zakrslé vážně ohrožuje.
Samice rodí asi po 120-140 denní březosti nejčastěji dvě, zřídka tři mláďata, která váží 14-27 gramů. Pečuje o ně samec a samici je předává pouze z důvodu krmení. Dospívají až ve svých 24 měsících. V zajetí se může kosman zakrslý dožít i 11 let.

Zdroj: zoo-olomouc.cz, Wikipedie

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares