V Zoo Praha se dnes nad ránem narodilo slůně. Matkou je slonice Tamara a slůně je v pořádku, zatím však zoo nezná jeho pohlaví. Ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek o tom dnes ráno informoval na Twitteru.

Zoologická zahrada v Troji v nejbližších dnech očekává ještě porod druhé březí slonice, Janity. Otcem narozeného i očekávaného slůněte je samec Ankhor, původem z Barmy.

„Moc děkuji kolegům z Údolí slonů! Vzhledem k celkové situaci a nutnosti pracovat ve dvou oddělených týmech to pro ně bylo ještě mnohem složitější než kdy dříve. S napětím teď budeme očekávat porod druhé březí slonice, Janity,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek.


Janita a Tamara přivedly ne svět už v roce 2016 Rudolfa a Maxmiliána. Šlo o první počatá a narozená slůňata v pražské zoo. Maxmilián a Rudolf brzy oslaví čtvrté narozeniny a nyní už váží každý více než tunu.

První slůně narozené v pražské zoo za její více než osmdesátiletou historii byla sloní samička Sita. Na svět přišla v únoru 2013. Její matka Donna se do Prahy dostala v roce 2012 z Rotterdamu již březí.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel tehdy něco přes rok starý slon indický Baby ze Srí Lanky. Poté se zde vystřídali čtyři sloni afričtí, jeden slon pralesní a několik dalších slonů indických. Dnes v pražská zoo chová pouze slony indické.

V současnosti má zahrada kromě nového mláděte sedm sloních obyvatel. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je druhým nejdéle žijícím zvířetem v trojské zoo. Vedle Janity, Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v pavilonu i samice Shanti, která si zahrála ve filmu s Panem Tau Poplach v oblacích.

Zahrada má od března 2013 nový areál Údolí slonů, který stál půl miliardy korun.  Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.

Videozáznam:


Slon indický

Slon indický dorůstá délky těla 5,5 – 6,5 metru a váží 2 – 5 tuny. Má silný dlouhý chobot s jedním prstíkem, který slouží k uchopování předmětů. Na zadních končetinách má čtyři a na předních pět kopýtek. Barva kůže je šedá, řídce porostlá štětinami. Na rozdíl od slona afrického má vysoké čelo s dvěma čelními hrboly, menší uši a nejvyšším místem na zvířeti je vrcholek hlavy (u afrického druhu jsou to naopak ramena). Slon indický může mít částečně nebo zcela redukované kly, a to jak u samic, tak i u samců.
Jde o největšího suchozemského živočicha žijícího v Asii. Vyskytuje se v Bangladéši, Indii, na Srí Lance, v Indočíně a v částech Nepálu, Indonésie a Thajska. Je považován za ohrožený druh, ve volné přírodě žije odhadem 40-50 tisíc jedinců.


Slon je stádovým zvířetem, ve volné přírodě se vyskytuje ve společnosti až 40 jedinců. Příbuzné samice s mláďaty vytváří matriarchální skupiny, které vede nejstarší z nich. Mladí samci opouští skupinu, v dospělosti žijí samotářským životem a ke skupině se připojují jen na období rozmnožování. Slon pohlavně dospívá mezi 10 – 17 rokem života. Samice je březí 20 – 22 měsíců a rodí obvykle pouze jedno mládě, které váží okolo 80 – 100 kg a samice ho kojí 1,5 roku -max 3 roky. Teprve ve 4 letech se začíná mládě osamostňovat.
Denně spořádají v přírodě přibližně 150 kg potravy a nejméně 70 – 90 litrů vody. Živí se rostlinnou potravou během rána, navečer a v noci. V jejich jídelníčku naleznete například trávu, bambus, listy, kůru, výhonky, popínavé rostliny, palmy, fíkové listy, ovoce, jablečné dřevo nebo mango.
Sloni se v lidské péči mohou dožít přes 60 let, v přírodě je délka života kratší.

Zdroj: Zoo Praha, úvodní fotografie – Úplně první fotografie novorozeného slůněte! Dnes po páté hodině ranní ji pořídil hlavní veterinář Zoo Praha.  Foto: Roman Vodička

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares